ES ketina įsileisti pilnai nuo COVID-19 pasiskiepijusius keliautojus

Europos Komisija pirmadienį pasiūlė leisti keliautojams, pilnai paskiepytiems nuo pandeminio koronaviruso Europos Sąjungos patvirtintomis vakcinomis, patekti į Bendriją, jeigu jie atvyksta iš šalių su gera epidemiologine padėtimi.

„Komisija siūlo leisti atvykimą į ES dėl nebūtinų priežasčių ne tik visiems asmenims, atvykstantiems iš šalių su gera epidemiologine situacija, bet ir visiems žmonėms, paskiepytiems paskutine rekomenduojama ES patvirtintos vakcinos doze“, – nurodė Europos Komisija.

Komisija taip pat siūlo, kad keliautojai iš šalių, sėkmingai besitvarkančių su COVID-19, būtų įsileidžiami atsižvelgiant į tai, kiek užsikrėtimo atvejų per dviejų savaičių laikotarpį ten vidutiniškai tenka 100 tūkst. gyventojų.

Remiantis pasiūlymu, prieš beveik metus sutartas 14 dienų sergamumo rodiklis – 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų – turėtų būti padidintas iki 100 atvejų, žurnalistams sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs ES pareigūnas, dalyvavęs rengiant pasiūlymo projektą.

„Taigi, mums nebereikės rinktis iš, tarkime, 10–15 pasaulio šalių, bet valstybės narės galės pasirinkti šalis iš maždaug 100 valstybių sąrašo, jei situacija toliau klostytis teigiamai“, – sakė jis.

Įrodymas, kad asmuo pilnai paskiepytas bent dvi savaitės iki atvykimo į ES, neužkirs kelio valstybėms narėms toliau reikalauti COVID-19 testų prieš atvykimą ar iškart atvykus, taip pat taikyti reikalavimą dėl karantinavomosi, pridūrė pareigūnas.

Siūlyme taip pat numatyta, kad turėtų būti palikta vadinamoji „avarinio stabdžio“ galimybė, kad valstybės narės galėtų skubiai sustabdyti keliones iš šalių, kuriose aptinkama naujų koronaviruso atmainų.

ES patvirtintos vakcinos

Europos vaistų agentūra (EVA) šiuo metu yra patvirtinusi keturias vakcinas nuo pandeminio koronaviruso: „BioNTech/Pfizer“, „Moderna“, „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“.

Vėliau į šį vakcinų krepšelį gali būti įtraukta ir daugiau preparatų. Kovo mėnesį EVA pradėjo rusiškos vakcinos „Sputnik V“ saugumo ir veiksmingumo vertinimą. Tačiau kol kas nevertinami jokie kiniški skiepai, naudojami kelių valstybių.

Pranešime rašoma, kad galimybę atvykti į ES suteikiančių vakcinų sąrašą vėliau galėtų papildyti preparatai, esantys Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skiepų, kuriems išduoti neatidėliotino naudojimo leidimai, sąraše.

Šiuo metu ES rekomenduoja taikyti bendrą draudimą keliautojams atvykti į Bendriją, išskyrus būtinas verslo keliones. Dauguma valstybių narių paiso šios taisyklės.

Tik šešios valstybės – Australija, Naujoji Zelandija, Ruanda, Singapūras, Pietų Korėja ir Tailandas – yra ES patvirtintame sąraše šalių, kurių keliautojams Bendrijos valstybės narės gali „palaipsniui“ atšaukti suvaržymus atvykti. Šių šalių oficialūs duomenys rodo, kad COVID-19 situacija jose valdoma.

Tame sąraše yra Kinija, bet kelionių suvaržymai bus sušvelninti tik tuo atveju, jei šalis žengs analogišką žingsnį ir įsileis keliautojus iš ES. Tačiau kol kas taip nėra.

Europos Komisija nekantrauja atverti Bendrijos sienas jos kriterijus atitinkantiems keliautojams, siekdama išgelbėti svarbų vasaros turizmo sezoną.

Viena svarbiausių priemonių yra planuojamas „skaitmeninis žaliasis pažymėjimas“, įrodantis, kad asmuo yra paskiepytas nuo COVID-19, jo tyrimo dėl COVID-19 rezultatas yra neigiamas arba jis yra persirgęs COVID-19.

Planuojama ateinantį mėnesį pradėti jį naudoti kelionėms po ES, o ilgainiui toks dokumentas turėtų atverti galimybę atvykti keliautojams ir iš Bendrijai nepriklausančių šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
uuo jai usa vakcina skiepyti tada ileidze o jei azijine ir rusiska neileidzia, skirsto i ir rusiuoja kaip morkas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių