ES padidino paramą Rytų partnerystės regionų skiepijimo kampanijoms

Įgyvendindama Europos Sąjungos įsipareigojimą remti skiepijimą šalyse partnerėse, Europos Komisija antradienį padidino savo pagalbos priemonių rinkinį nuo 40 iki 75 mln. eurų, kad pateiktų saugių ir veiksmingų vakcinų nuo COVID-19 ir padėtų paspartinti skiepijimo kampanijas šešiose Rytų partnerystės šalyse: Armėnijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Sakartvele, Moldovos Respublikoje ir Ukrainoje, praneša Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Naujuoju 35 mln. eurų paramos priemonių rinkiniu ES siekia iš esmės padidinti prieigą prie vakcinų Rytų partnerystės regione pasaulinio vakcinų trūkumo sąlygomis ir sudaryti palankesnes sąlygas ES valstybėms narėms dalytis skiepais ir kompensuoti išlaidas. Taip papildoma ES parama COVAX iniciatyvai – pasaulinei priemonei, kuria siekiama užtikrinti sąžiningą visuotinę prieigą prie COVID-19 vakcinų ir teisingą bei skaidrų vakcinų platinimą Rytų partnerystės šalyse.

Šis rinkinys papildo pirmąjį 40 mln. eurų vertės paramos priemonių rinkinį, pristatytą vasario mėnesį. Bendradarbiaujant su Pasaulio sveikatos organizacija juo siekta kuo greičiau padidinti parengtį ir pasirengimą vietoje saugiam ir veiksmingam gyventojų skiepijimui. Be kita ko, ES paramą sudarė skiepijimo kampanijoje dalyvaujančių sveikatos srities vadovų ir medicinos darbuotojų mokymas, pagrindinė logistinė parama skiepų bei atsargų tiekimui ir tvarkymui, skiepijimo duomenų ir saugos stebėsena, komunikacija ir bendruomenės dalyvavimas, taip pat parama skaitmeninio COVID pažymėjimo kūrimui.

Antradienį priimta nauja programa yra Europos komandos pasaulinio atsako į COVID-19 grėsmę dalis, grindžiama bendromis valstybių narių pastangomis ir ES bendradarbiavimu su PSO. Ji taip pat remiasi pirmaisiais regioniniais kovos su COVID-19 pandemija veiksmais praėjusiais metais, kai ES ir PSO suvienijo jėgas ir pradėjo įgyvendinti 35 mln. eurų vertės solidarumo sveikatos srityje iniciatyvą Rytų partnerystės šalyse. Vykdant šią veiklą visame regione buvo pateikta daug medicinos atsargų, įskaitant daugiau kaip 11 mln. asmeninių apsaugos priemonių, 12 000 laboratorinių rinkinių, daugiau kaip 1 500 dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų, deguonies koncentratorių bei pulsoksimetrų ir daugiau kaip 20 000 PGR testų rinkinių.

Naujai priimtu dokumentų rinkiniu bus remiamas veiksmingas vakcinų, kurias šalys partnerės gauna tiesiogiai pagal ES vakcinų dalijimosi mechanizmą ir netiesiogiai per COVAX, naudojimas ir tiesioginis pirkimas iš COVID-19 vakcinų gamintojų, sakoma Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje išplatintame pranešime.

Europos komanda yra viena iš pagrindinių COVAX rėmėjų, skyrusi beveik 3 mlrd. eurų COVAX priemonei, kuri tebėra pagrindinė pasaulinė priemonė siekiant suteikti sąžiningą ir teisingą prieigą prie šių vakcinų ir kuria užtikrinamas tarptautinis solidarumas dėl vakcinų.

Siekdama prisidėti prie COVAX pastangų, Europos komanda ketina iki metų pabaigos šalims partnerėms dovanoti bent 200 mln. vakcinų dozių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių