Pereiti į pagrindinį turinį

ES pagaliau pabudo?

2008-11-14 09:00
ES pagaliau pabudo?
ES pagaliau pabudo? / "Reuters" nuotr. Žaidimas: ES parengė planą, kaip ištrūkti iš energetinės priklausomybės nuo Rusijos, o Maskva metė naują ultimatumą.

Prieš ES ir Rusijos susitikimą Briuselis paskelbė veiksmų planą, kaip ištrūkti iš Kremliaus energetinių gniaužtų. Tiesa, vėl siūloma tai, apie ką kalbama jau metų metus.

Naujas planas – senos idėjos

Europos Komisija (EK) vakar paskelbė naujus planus didinti energetinį saugumą, ypač didelį dėmesį skiriant Baltijos šalims. Penkių punktų energetinio saugumo ir solidarumo veiksmų planas numato stiprinti krizių įveikimo priemones, didinti naftos ir dujų atsargas, kurios padėtų kompensuoti energijos išteklių tiekimo trikdžius.

"Šiuo metu aštuonios Bendrijos šalys yra priklausomos nuo vienintelio dujų tiekėjo, kuris tiekia 100 proc. joms reikalingų dujų, – sakė EK pirmininkas José Manuelis Barroso. – Šią problemą turime spręsti. Privalome apsaugoti Europos piliečius nuo pavojaus, kad išoriniai tiekėjai nesugebės įvykdyti įsipareigojimų."

2009 m. siūloma pradėti įgyvendinti integracijos planą ir nustatyti dujų, elektros ir energijos išteklių saugyklų infrastruktūros objektus, kurie visiškai susietų Lietuvą, Latviją ir Estiją su kitomis ES šalimis.

Tiesa, į Vilniaus ir Rygos ginčą dėl elektros tilto į Švediją EK kištis neketina.

Vokietija pabūgo grasinimų

Prieš ES ir Rusijos viršūnių susitikimą Nicoje Maskva pateikė Briuseliui naują galvosūkį. Premjeras Vladimiras Putinas trečiadienį paragino europiečius apsispręsti, ar jiems reikalingas Šiaurės Europos dujotiekis "Nord Stream", antraip Rusija labiau rūpinsis suskystintomis dujomis.

"Jeigu vamzdis nereikalingas, dujas skystinsime ir pardavinėsime tanklaiviais pasaulio rinkose, įskaitant ir Europos. Tik tai bus brangiau. Tai visai nesunku apskaičiuoti", – sakė V.Putinas.

Vilnius šiuos ketinimus įvertino teigiamai. "Toks sprendimas liberalizuotų Rusijos gamtinių dujų transportavimo galimybes ir kartu padidintų apsirūpinimo dujomis patikimumą", – vakar pranešime teigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

O Vokietija V.Putinui pagrasinus puolė ginti Šiaurės Europos dujotiekio. "Vokietijos vyriausybė vamzdyną vertina kaip dujų tiekimo į Europą garantą", – pranešė šios šalies Ekonomikos ministerija.

Laukia sunkios derybos

Energetika bus vienas svarbiausių klausimų, kuriuos ES ir Rusijos vadovai svarstys šiandien Nicoje. Analitikai teigia, kad derybos dėl naujos partnerystės ir bendradarbiavimo sutarties bus labai sunkios.

Energetikos klausimai šiandien bus svarstomi ir energetikos saugumo viršūnių susitikime Azerbaidžano sostinėje Baku. Šios šalies vadovai su kolegomis iš Lietuvos, Gruzijos, Lenkijos, Turkijos ir Ukrainos aptars energijos išteklių tiekimo aplenkiant Rusiją galimybes.

Maskva pasmaugs Tbilisį

ES ir Rusijos derybose neliks pamirštas ir Gruzijos klausimas. Prieš svarbų susitikimą Nicoje į žiniasklaidą pateko premjero Vladimiro Putino grasinimai Tbilisiui, išsakyti per uždarą pokalbį su Prancūzijos prezidentu Nicolas Sarkozy.

V.Putinas: "Aš pakabinsiu Michailą Saakašvilį už kiaušinių."

N.Sarkozy: "Pakabinsi?"

V.Putinas: "Kodėl gi ne? Juk amerikiečiai pakorė Saddamą Husseiną."

N.Sarkozy: "Taip, bet ar tu norėtum baigti kaip George'as W.Bushas?"

V.Putinas (po trumpos pauzės): "Jo, čia tu mane pričiupai."

Šį trumpą pokalbį paviešino N.Sarkozy patarėjas užsienio politikos klausimais Jeanas Davidas Levitte'as.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų