Pereiti į pagrindinį turinį

ES parlamentas dėl J.C. Junckerio paskyrimo į EK vadovo postą balsuos liepos 15 dieną

2014-07-03 16:18
BNS inf.
Jeanas Claude Junckeris
Jeanas Claude Junckeris / Reuters nuotr.

ES įstatymų leidėjai liepos 15 dieną, viena diena anksčiau nei planuota, balsuos dėl prieštaringai vertinamo Jean-Claude Junckerio (Žano Klodo Junkerio) kandidatūros vadovauti Europos Komisijai, ketvirtadienį pranešė Europos Parlamentas.

Nepaisant atkaklaus britų premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) pasipriešinimo, praėjusią savaitę ES vadovai patvirtino J.C.Junckerio kandidatūrą į Europos Komisijos pirmininko postą, už jį balsavo 26 iš 28 valstybių lyderių.

Tačiau jam dar reikia užsitikrinti 376 balsų palaikymą 751 parlamente, o britų Darbo partijos ir Vengrijos parlamentarai gali palaikyti J.C.Junckerio paskyrimui nepritariančius torius.

Balsavimas buvo paankstintas, kad kitą dieną po jo Briuselyje oficialių pietų susitinkantys ES lyderiai turėtų daugiau laiko susitarti, kas užims likusius aukščiausius ES postus.

Kandidatui į vieną, ES užsienio politikos vadovo postą, kuriame dabar yra Catherine Ashton (Ketrin Ešton), reikės naujojo Komisijos pirmininko palaikymo, o šis savo penkerių metų kadenciją pradės vėliau šiais metais.

Kadangi Komisijos vadovo postas atiteko konservatyviųjų jėgų atstovui, C.Ashton galėtų puikiai pakeisti kuris nors centro kairiųjų politikas. Vis labiau minima viena pavardė – Italijos naujoji užsienio reikalų ministrė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Derantis dėl postų kreipiamas dėmesys ir į tai, kokios lyties yra kandidatas, mažos ar didelės valstybės, pietietis ar šiaurietis, dar ir suteikiant vietą politikui iš rytų Europos naujųjų ES narių.

Iš posto traukiasi Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Belgijos premjeras Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjis), kurio neseniai įkurtos ir labai delikačios pareigos apima ir santarvės tarp labai skirtingoms valstybėms vadovaujančių asmenybių kūrimas.

Favorite į šį postą nurodoma Danijos ministrė pirmininkė Helle Thorning-Schmidt (Helė Torning Šmit), bet jos kandidatūrai, manoma, labai priešinsis Prancūzija. Minima ir Italijos buvusio premjero Enrico Letta'os (Enriko Letos) pavardė, bet jo kandidatūrai, kaip pranešama, ketina priešintis naujasis Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi (Matėjas Rencis).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų