ES planuoja didelį pastatų renovacijos projektą energijai taupyti

Europos Sąjunga šią savaitę paskelbs didelį pastatų renovacijos projektą energijai taupyti ir taršai mažinti, tuo pačiu suteikiant didelį postūmį statybų sektoriui.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį sakė, kad 27 valstybių blokas „privalo paspartinti“ renovacijas, jei nori pasiekti kovos su klimato kaita tikslus, ir pridūrė, kad didžiausios pastangos bus nukreiptos į mokyklas, ligonines ir socialinius būstus.

Bendrijos šalyse esama daug žiemą šilumos nelaikančių, o vasarą nuo karščio neapsaugančių pastatų, už kurių energijos sąnaudas ateina didžiulės sąskaitos, sekinančios vietos biudžetus. Be to, didelės energijos sąnaudos taip pat reiškia miestų ir atmosferos taršą.

„Mūsų pastatai nulemia 40 proc. mūsų energijos suvartojimo“, – pabrėžė U. von der Leyen. Nors daug pastatų jau renovuoti ar yra renovuojami, esant „dabartiniam tempui prireiks daugiau kaip šimtmečio taršai iš mūsų pastatų iki nulio sumažinti“.

Valstybinis tokių projektų finansavimas taip pat padės kompensuoti didžiulę žalą, kurią koronaviruso pandemija padarė bloko ekonomikai. Dalis su tuo susijusios finansinės pagalbos bus skirta iš 750 mlrd. eurų gaivinimo fondo, kuriam vasarą pritarė ES lyderiai.

ES yra numačiusi renovuoti 3 proc. vyriausybinių pastatų kasmet, bet dėl prastos stebėsenos šis uždavinys toli gražu nevykdomas, rodo kai kurios studijos.

Praėjusį mėnesį energetikos komisarė Kadri Simson akcentavo renovacijų būtinybę siekiant bloko tikslo dėl neutralumo klimato atžvilgiu ir sakė, kad renovacijų proporcija dabar turi būti padvigubinta. Ji pabrėžė, jog daugiau kaip trečdalį bloko taršos nulemia pastatai – jų šildymas ir oro kondicionavimas.

Oficialiai šie bloko planai turi būti paskelbti trečiadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių