ES planuoja įsteigti kovos su pinigų plovimu agentūrą

Europos Komisija antradienį pristatė planus įsteigti naują agentūrą kovai su pinigų plovimu, kuri kovos su nusikaltimais, kasmet kainuojančiais Europos Sąjungai milijardus eurų.

Agentūra prižiūrėtų finansų įstaigas, kurias laikytų „aukštos rizikos“, pavyzdžiui, veikiančias daugelyje šalių ir vykdančias sudėtingas tarpvalstybines operacijas, taip pat koordinuotų kovos su pinigų plovimu veiksmus su nacionalinėmis agentūromis.

„Pinigų plovimo skandalai gadina Europos reputaciją, ... ardo [pasitikėjimą] bankais ir finansinėmis institucijomis, taip pat valdžios institucijomis“, – interviu naujienų agentūrai dpa sakė Komisijos vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

Agentūroje būtų įdarbinta apie 250 žmonių, sakė V. Dombrovskis.

Teisėsaugos agentūros „Europol“ duomenimis, 10 finansinės žvalgybos padalinių ES 2014 metais pranešė apie įtartinus sandorius, kurių bendra suma siekė apie 178,8 mlrd. eurų, palyginti su 99,4 mlrd. eurų 2013 metais.

„Europol“ vertinimu, tai sudaro 0,7–1,28 proc. ES metinio bendrojo vidaus produkto (BVP).

Komisijos vertinimu, pinigų plovimas kasmet kainuoja apie 1 proc. BVP.

Tačiau užuot vieningai ir veiksmingai kovojus su pinigų plovimu, pastangos kovoti su nusikalstamumu išliko fragmentiškos, praėjusį mėnesį nustatė Europos audito rūmai.

Siekdama suderinti taisykles, Komisija taip pat siūlo iš dalies pakeisti ES taisykles taip, kad jos būtų tiesiogiai taikomos visame bloke, užuot palikus valstybėms narėms jas įrašyti į savo įstatymus.

Nors prieš dešimtmečius ES buvo priėmusi kovos su pinigų plovimu įstatymus, „nusikaltėliai irgi tobulėja, todėl mūsų įstatymai turi neatsilikti nuo gyvenimo“, – sakė V. Dombrovskis.

Agentūra galėtų taikyti sankcijas netinkamo elgesio atveju.

Pasiūlymui dar turi pritarti ES šalys ir Europos Parlamentas.

Komisija taip pat ketina nustatyti 10 000 eurų ribą grynųjų pinigų operacijoms. Griežtesnes ribas turinčios šalys, tokios kaip Ispanija ir Nyderlandai, galėtų jas išlaikyti.

Kita didelė Komisijos kovos su pinigų plovimu paketo dalis yra kriptovaliutų įtraukimas į esamą teisinę sistemą, kad būtų pašalintos esamos spragos.

„Kriptovaliutos vis dažniau naudojamos pinigų plovimui ir kitiems nusikalstamiems tikslams“, – sakė V. Dombrovskis.

Tačiau naujoji tvarka galiotų tik sandoriams ES viduje, pervedimams į ES ar iš jos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
O jai vadovauti paskirkime Grybauskaitės rinkimų štabo viršininką, tada visi galimi pinigų plovimo atvejai bus numuilinti, tskant, popieriuose bus apskritas 0!

Tai

Tai portretas
Patys plauna ir patys rekia
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių