ES prašo logistinės pagalbos Ukrainai, kad ši galėtų eksportuoti žemės ūkio produktus

Ukrainai reikia pagalbos eksportuojant savo žemės ūkio produktus, nes Rusija blokuoja uostus, per kuriuos jie paprastai gabenami į užsienį, ketvirtadienį teigė Europos Komisija, kurianti planus, kaip padėti atkurti Ukrainos ekonomiką.

„Dvidešimt milijonų tonų grūdų turi būti išvežta iš Ukrainos per mažiau nei tris mėnesius“, – ketvirtadienį sakė už transportą atsakinga EK narė Adina Valean. Tai būtina siekiant atlaisvinti saugyklas, kurios bus reikalingos naujam derliui priimti.

EK duomenimis, 90 proc. Ukrainos grūdų ir aliejinių augalų sėklų eksporto iš šalies iškeliaudavo per Juodosios jūros uostus, kuriuos dabar blokuoja Rusija.

Todėl Komisija ragina privačius ir valstybinius subjektus suteikti daugiau transporto priemonių ir sukurti logistikos platformą procesams koordinuoti.

Maisto produktų eksportas iš Ukrainos turi būti prioritetas. ES šalys raginamos aprūpinti muitines ir kitus dalyvius pakankamu darbuotojų skaičiumi ir „taikyti maksimalų lankstumą“, sakoma Komisijos pareiškime.

Eksportui sausuma kyla keletas kliūčių, nes daug sunkvežimių regione jau naudojami humanitarinėms prekėms gabenti, o skirtingas bėgių plotis trukdo eksportui geležinkeliais.

„Tūkstančiai grūdų prikrautų vagonų vis dar laukia prie Ukrainos sienų su Lenkija ir Rumunija“, – sakė A. Valean. Vidutinis laukimo laikas – 16 dienų, o kai kuriais atvejais išsitęsia net iki 30 dienų.

Ukrainos grūdų eksportas yra labai svarbus pasauliniam maisto produktų tiekimui. Prieš karą Ukrainos eksportas buvo skirtas Europai, Kinijai ir Afrikai, po trečdalį kiekvienai krypčiai, teigia Komisija.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainažemės ūkio produktaiEuropos KomisijaAdina Valean

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių