Pereiti į pagrindinį turinį

ES priėmė susitarimą dėl 2014 metų biudžeto (papildyta)

2013-11-12 08:33
BNS inf.
Investavimo specialistas: euras nepadės, reikia kitų permainų
Investavimo specialistas: euras nepadės, reikia kitų permainų / Shutterstock nuotr.

Europos Sąjungos (ES) institucijos susitarė dėl 2014-ųjų biudžeto po naktį vykusių įtemptų derybų, sakoma antradienį paskelbtame Bendrijos pranešime.

Pagal kompromisinį biudžetą numatoma skirti 135,5 mlrd. eurų (467,9 mlrd. litų) mokėjimams ir 142,6 mlrd. eurų (492,4 mlrd. litų) įsipareigojimų vykdymui, sakoma pranešime.

Derybos užsitęsė iki antradienio paryčių, nesutariant, kaip padalyti ateinančių metų išlaidas tarp šio pagrindinių sudedamųjų: 28 valstybių narių, Europos Parlamento ir vykdomosios valdžios organo – Europos Komisijos.

Už griežtą taupymą pasisakančios vyriausybės norėjo, kad mokėjimų suma išliktų mažesnė negu 135 mlrd. eurų (466,1 mlrd. litų) – 1,5 mlrd. eurų mažesnė negu siūlė Europos Komisija ir Europos Parlamentas.

„Susitarėme padidinti finansavimą prioritetinėms sritims, tokioms kaip ekonomikos augimas, darbo vietos, inovacijos ir humanitarinė pagalba“, – sakoma Lietuvos, kuri šiuo metu pirmininkauja ES, finansų viceministro Algimanto Rimkūno pranešime.

„Buvo sustiprintos ES agentūros, susijusios su migracija, prieglobsčio suteikimu ir sienų apsauga, taip pat Europos finansų priežiūros institucijos“, – pridūrė jis.

2014-ųjų biudžetas bus daugiau nei 9 proc. mažesnis negu ankstesnių metų: išlaidos mažinamos 9,4 proc., o mokėjimai – 9,5 proc. lyginant su 2013-ųjų biudžetu.

Šis projektas bus pateiktas tvirtinti ministrams ir įstatymų leidėjams lapkričio 19–20 dienomis.

Susitarimas dėl biudžeto taip pat atveria kelią Europos Parlamentui ateinančią savaitę priimti ilgalaikį trilijono eurų vertės biudžetą 2014–2020 metams.

Balsavimas dėl septynerių metų biudžeto, oficialiai žinomo kaip Daugiametė finansinė programa (DFP), buvo atidėtas iki lapkričio 19 dienos, nes nebuvo išspręstas ginčas dėl 2014-ųjų biudžeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų