ES priėmė taisykles, leisiančias sankcijomis bausti už kibernetines atakas

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga penktadienį priėmė taisykles, leisiančias nubausti kibernetinių atakų, keliančių grėsmę Bendrijai, vykdytojus iš trečiųjų šalių.

Briuselyje susirinkę ES ministrai nurodė, kad 28 blokas pirmąsyk įgyja teisę įšaldyti už tokias atakas atsakingų asmenų, įmonių ir valstybinių institucijų turtą, taip pat uždrausti asmenims atvykti į Bendriją.

„(Europos Sąjungos) Taryba nustatė tvarką, leisiančią ES taikyti tikslines ribojamąsias priemones siekiant atgrasyti ir atsakyti į kibernetines atakas“, – sakoma ES Tarybos pranešime.

Tokį teisės aktą spalį paragino priimti Europos lyderiai.

Ministrai nutarė, kad galimybė taikyti sankcijas bus svarstoma, jeigu kibernetinė ataka bus pripažinta padariusi „reikšmingą poveikį“ taikiniui.

Tokiu būdu siekiama sustiprinti ES institucijų, įmonių ir asmenų apsaugą nuo, anot vieno diplomato, pasaulio mastu didėjančio kibernetinių atakų „masto ir poveikio“.

Pasak diplomatų, pagal naująjį teisės aktą 28 ES šalys turės vienbalsiai pritarti sankcijoms, jeigu būtų nutarta, kad ataka peržengė teisiškai nustatytą reikšmingo poveikio slenkstį.

Pavyzdžiui, šalys vertins ekonomikos, būtiniausių paslaugų, kritiškai svarbių valstybės funkcijų, viešosios tvarkos arba visuomenės saugumo sutrikdymo mastą ir dydį, nurodė diplomatai.

Jos nagrinės, kiek buvo paveikta žmonių ir ES šalių, taip pat vertins, kiek pinigų, intelektinės nuosavybės ir duomenų pavogta.

ES diplomatai sakė žurnalistams, kad šis mechanizmas taip pat galėtų būti taikomas, jeigu kuri nors trečioji šalis ar valstybė mėgintų sutrikdyti rinkimus Europoje, tvyrant nuogąstavimams, kai Rusijai stengiasi žlugdyti savo varžovių Vakaruose demokratiją.

Jie taip pat aiškintųsi, kiek atakos kaltininkai laimėjo dėl savo veiksmų.

Vienas olandų diplomatas žurnalistams sakė, kad šie nauji įgaliojimai žymi „didelį žingsnį į priekį“ kuriant saugesnę kibernetinę erdvę.

„Stebėjome, kaip pasaulyje didėja kibernetinių atakų mastas ir sunkumas, – sakė vienas ES diplomatas. – Priešiški veikėjai kelia grėsmę ES saugumui.“

Naujasis režimas „siunčia aiškią žinią, kad ES pasiryžusi ir pajėgi sukelti padarinių už neatsakingą elgesį kibernetinėje erdvėje“, aiškino jis.

ES pareigūnų pozicija sutampa su JAV žvalgybos tarnybų vertinimais, kad iš Rusijos sklinda ypatinga dezinformacijos ir mėginimų paveikti rinkimus grėsmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Well labai isamus ir apsvieciantis straipsnis. Gal nusius I trecia sali antiteroristini buri ARAS, a ?:)

...

... portretas
Dar reikia baudų už gėjystės propagandą!

Ozys&Ozesnis

Ozys&Ozesnis portretas
Panasiai kaip svaite geras Kasciunas , kad butu padares pranesima
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių