Pereiti į pagrindinį turinį

ES raginimas A. Ciprui: nebegalima gaišti vykdant reformas

2015-09-21 14:18
BNS inf.
Reuters nuotr.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pirmadienį pasveikino Aleksį Ciprą (Alexis Cipras) su jo vadovaujamos radikalių kairiųjų partijos „Syriza“ pergale rinkimuose, tačiau pareiškė, kad Atėnai „nebegali gaišti“ vykdydami reformas pagal numatytą finansinės pagalbos planą, dėl kurio susitarė su savo skolintojais.

Sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose rinkėjai A.Ciprui šiais metais suteikė jau antrą mandatą, kuris turėtų leisti jam vykdyti nepopuliarias reformas, dėl kurių buvo susitarta mainais už trečią 86 mlrd. eurų finansinės pagalbos paketą.

„Europos Komisijos vardu noriu jus pasveikinti su praėjusio vakaro rinkimų rezultatais“, – sakoma J.-C.Junckerio laiške, kurio turinys buvo paskelbtas žurnalistams.

„Esu įsitikinęs, kad tai bus pagrindas greitai suformuoti jūsų naują vyriausybę ir leis pasinaudoti demokratiniu mandatu ėjimui į priekį“ ir rugpjūtį pasirašytos trejų metų finansinės pagalbos sutarties įgyvendinimui.

J.-C.Junckeris tai pat perspėjo A.Ciprą dėl „neatidėliotinos būtinybės įgyvendinti pabėgėlių krizės valdymą“ Graikijoje, kurią užplūdo dešimtys tūkstančių migrantų.

Pasak EK vadovo, A.Cipras gali tikėtis „Komisijos ir mano asmeniškos paramos Graikijos ir jos naujos vyriausybės pastangoms“.

„Ateityje laukia daug darbo ir nebegalima gaišti“, – pridūrė jis.

Anksčiau Komisijos atstovas sakė, kad Graikijos skolintojai – ES, Europos centrinis bankas ir Tarptautinis valiutos fondas – artimiausiomis savaitėmis turėtų surengti susitikimą ir atlikti patikrinimą prieš pradedant mokėti naują finansinės pagalbos išmoką Atėnams.

Duomenimis, gautais suskaičiavus 99,44 proc. balsalapių, A.Cipro „Syriza“ užsitikrino beveik absoliučią daugumą 300 vietų parlamente, o sudariusi sąjungą su mažesne nacionalistine Nepriklausomųjų graikų partija (ANEL) – galės suformuoti tvirtas pozicijas turinčią valdančiąją koaliciją.

Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas taip pat pasveikino A.Ciprą su pergale.

„Tikiuosi, kad šie rinkimai suteiks reikiamo politinio stabilumo visiems iškylantiems iššūkiams atremti“, – rašoma D.Tusko laiške A.Ciprui.

„Dauguma didžiausių iššūkių, su kuriais susiduria Europos Sąjunga kaip Bendrija, yra tie patys, su kuriais susiduria Graikija, tai – pabėgėlių krizė ir tvaraus augimo bei darbo vietų kūrimas“, – sakė pirmininkas, pridurdamas, kad iš naujos Atėnų vyriausybės tikisi „konstruktyvaus indėlio“ sprendžiant iškylančias problemas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų