ES dėl Rusijos karo Ukrainoje skelbia sankcijas dar 121 fiziniam ir juridiniam asmeniui

Europos Sąjungos šeštadienį priimtos naujos sankcijos dėl Rusijos karo Ukrainoje yra nukreiptos prieš 121 fizinį ir juridinį asmenį, įskaitant dronų gamintojus Irane, pranešė pareigūnai.

Priemonės, dėl kurių sutarta vėlai penktadienį, oficialiai turi būti patvirtintos šeštadienį ir yra jau dešimtas ES sankcijų paketas siekiant pakirsti Rusijos finansus bei karinį tiekimą, susijusį su prieš metus pradėta jos invazija į Ukrainą.

ES priemonės atkartoja anksčiau penktadienį JAV ir Didžiosios Britanijos paskelbtas sankcijas ir yra skelbiamos po Didžiojo septyneto (G-7) įspėjimo šalims, kad jos patirtų „rimtų išlaidų“, jei padėtų Rusijai.

Naujausias ES sankcijų paketas yra pats radikaliausias, „išeikvojantis Rusijos karo arsenalą ir smarkiai paveikiantis jos ekonomiką“, sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Taip pat didiname spaudimą tiems, kas bando apeiti mūsų sankcijas“, – pridūrė ji.

Taip pat didiname spaudimą tiems, kas bando apeiti mūsų sankcijas.

Naujausios ES sankcijos paveiks dar 96 rusų kompanijas ir valstybines agentūras, įskaitant dar tris rusų bankus, sakoma ES pareiškime.

Į šio paketo sankcijų sąrašą įtraukti ir septyni Irano juridiniai asmenys, gaminantys dronus kamikadzes, kuriais Rusija atakuoja taikinius Ukrainoje, įskaitant infrastruktūrą ir gyvenamuosius pastatus.

Pramonės prekių eksporto į Rusiją draudimas išplečiamas ir apims dvejopos paskirties prekes, tokias kaip elektronikos prekės, specializuotos transporto priemonės, mašinų dalys, sunkvežimių ir lėktuvų variklių atsarginės dalys, antenos, kranai, dronai, retieji žemės elementai, infraraudonųjų spindulių kameros.

Prekybą šiomis prekėmis ES pareigūnai vertina daugiau kaip 11 mlrd. eurų.

Sankcijos propagandai

Sugriežtintos sankcijos Rusijos propagandiniams leidiniams, imtasi žingsnių sustabdyti valstybės kontroliuojamų žiniasklaidos grupių RT ir „Sputnik“, kurios jau uždraustos Europoje, padalinių arabų kalba transliavimo licencijas.

ES šalių narių reikalaujama detaliau pranešti apie turtą, paimtą iš Kremlių remiančių turtingų rusų, kuriems taikomos sankcijos, ir įšaldytas Rusijos centrinio banko lėšas.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) sakė, kad naujausių sankcijų sąraše yra iš viso 121 asmuo, kompanija ir agentūra. Sąrašo detalės vėliau šeštadienį turi būti paskelbtos oficialiajame ES leidinyje.

Įtraukimas į sąrašą reiškia turto Europos Sąjungoje įšaldymą ir vizų draudimą.

Pasak J. Borrellio, naujausios sankcijos taip pat nukreiptos prieš „tuos, kas atsakingas už mažiausiai 6 tūkst. ukrainiečių vaikų deportavimą ir prievartinį įvaikinimą“ pažeidžiant tarptautinę teisę.

„Toliau didinsime spaudimą Rusijai ir darysime tai tiek, kiek reikės, kol Ukraina bus išvaduota nuo Rusijos brutalios agresijos“, – sakė jis.

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Švedija sakė, kad sankcijos nukreiptos prieš karinių ir politinių sprendimų priėmėjus, kompanijas, remiančias Rusijos karinę pramonę, karinės samdinių bendrovės „Wagner“ vadus.

EK prieš tris savaites pasiūlytas sankcijų paketas priimtas tik po didelių vidaus ginčų dėl konkrečių formuluočių, kitą dieną po nusistatyto penktadienio termino, kai buvo minimos Rusijos karo Ukrainoje metinės.

Vėlavimas buvo nedidelis, bet simboliškai svarbus ir dar kartą parodė, kad 27 valstybių blokui sunkiau sutarti dėl naujų sankcijų taikinių.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojesankcijosES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių