ES smerkia Turkijos bandymus uždrausti prokurdišką partiją

Europos Sąjunga ketvirtadienį pareiškė, kad yra „giliai susirūpinusi“ dėl bandymų uždrausti Turkijos pagrindinę prokurdišką opozicinę partiją ir perspėjo, kad tai stiprina būgštavimus, jog demokratijos padėtis šioje šalyje blogėja.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) penktadienį rengia vaizdo konferenciją su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu (Redžepu Tajipu Erdohanu),

„Antros pagal dydį opozicinės partijos panaikinimas pažeistų milijonų Turkijos rinkėjų teises“, – bendrame pareiškime nurodė ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ir plėtros komisaras plėtros komisaras Oliveris Varhelyi (Oliveris Varhelijus).

„Tai didina ES susirūpinimą dėl Turkijos atsitraukimo nuo pagrindinių teisių ir kelia abejonių, kiek patikimi yra Turkijos valdžios įsipareigojimai imtis reformų“, – sakoma jame.

Pareiškime Ankara raginama „skubiai laikytis savo pagrindinių demokratinių įsipareigojimų, įskaitant įsipareigojimus demokratijai, žmogaus teisėms ir įstatymo viršenybei“.

Jame taip pat kritikuojamas Turkijos parlamento sprendimas atimti parlamentaro mandatą iš opozicijos atstovo, žmogaus teisių gynėjo Omero Faruko Gergerlioglu (Emero Faruko Gergerliohlu), teismui kontroversiškoje byloje pripažinus jį kaltu dėl „terorizmo propagandos“ socialiniuose tinkluose.

Turkijos prokuroras trečiadienį paprašė Konstitucinio Teismo uždrausti prokurdišką Liaudies demokratijos partiją (HDP) dėl įtariamų ryšių su uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais.

Konstituciniam Teismui pateiktame 609 puslapių kaltinime HDP sakoma, kad partija kelia grėsmę „nedalomam valstybės vientisumui“, ir prašoma uždrausti daugiau nei 600 partijos narių penkerius metus užsiimti politine veikla.

Vašingtonui perspėjus Turkijos valdžią atsisakyti bandymų išardyti partiją,  Ankara paragino užsienio valstybes nesikišti į jos vidaus reikalus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių