ES sutarė dėl sankcijų Kinijai

Europos Sąjungos šalys susitarė paskelbti sankcijų keturiems Kinijos pareigūnams ir vienam juridiniam asmeniui dėl Pekino griežtos politikos uigūrų etninės mažumos atžvilgiu, trečiadienį sakė Europos pareigūnai.

Priemonės, kurios pirmadienį turėtų būti patvirtintos Bendrijos užsienio reikalų ministrų, yra dalis sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus, kurias taip pat planuojama paskelbti asmenims Rusijoje, Šiaurės Korėjoje, Eritrėjoje, Pietų Sudane ir Libijoje, sakė diplomatai.

Sankcijos bus paskelbtos iš viso maždaug tuzinui asmenų. 

Kinija jau anksčiau piktai reagavo į planus nubausti ją už Pekino veiksmus Sindziango regione.

„Melu paremtos sankcijos galėtų būti traktuojamos kaip sąmoningas kenkimas Kinijos saugumui ir vystymosi interesams“, – antradienį sakė Kinijos ambasadorius prie ES Zhangas Mingas (Džangas Mingas).

„Norime dialogo, o ne konfrontacijos. Prašome ES gerai pagalvoti. Jei kažkas sieks konfrontacijos, nenusileisime, nes neturime kito pasirinkimo kaip vykdyti savo įsipareigojimus mūsų šalies žmonėms“, – kalbėjo jis. 

Anot žmogaus teisių grupių, mažiausiai milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų yra kalinami vadinamosiose perauklėjimo stovyklose Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione. Kinija taip pat kaltinama Sindziange naudojanti priverstinį darbą ir vykdanti prievartinę moterų sterilizaciją.

Kinija šiuos kaltinimus atmeta ir tvirtina, kad tos stovyklos yra profesinio ugdymo centrai, turintys atgrasyti uigūrus nuo islamo ekstremizmo.

Santykiai su Kinija ES kelia sunkų iššūkį, nes Bendrija laiko Pekiną tiek varžovu, tiek potencialiu ekonominiu partneriu.

Praėjusių metų pabaigoje Briuselis po septynerius metus trukusių derybų pasirašė plataus užmojo investicijų paktą su Kinija, tačiau dabar naujojo JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija spaudžia ES suformuoti vieningą frontą prieš Pekiną.

Vašingtonas trečiadienį įtraukė dar 24 aukšto rango kinų pareigūnus į „juodąjį“ sąrašą dėl Pekino vykdomos demokratijos slopinimo Honkonge.

ES plečia pernai gruodį patvirtintą savo naują pasaulinį sankcijų už žmogaus teisių pažeidimus režimą. Jis pradėtas įgyvendinti anksčiau šį mėnesį, kai Bendrija dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo paskelbė sankcijas keturiems Rusijos aukšto rango pareigūnams. 

Diplomatai sako, kad naujų sankcijų Rusijai taikiniu taps asmenys, atsakingi už žmogaus teisių pažeidimus Čečėnijoje, kurią geležiniu kumščiu valdo Kremliui lojalus Ramzanas Kadyrovas.

Kritikai kaltina 44 metų R. Kadyrovą sukūrus Čečėnijoje masiškais žmogaus teisių pažeidimais paremtą autokratinę sistemą, leidusią jam sukaupti didžiulius asmeninius turtus.

Žmogaus teisių aktyvistai pastaraisiais metais taip pat kritikuoja šio konservatyvaus musulmoniško Rusijos regiono valdžią dėl įtariamo gėjų kalinimo ir kankinimo slaptuose kalėjimuose.


Šiame straipsnyje: ESKinijauigūraisankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atsakas bus daug skausmingesnis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių