ES sutarta dėl naujo sankcijų paketo Rusijai

Europos Sąjunga trečiadienį susitarė dėl 13-ojo sankcijų Rusijai paketo, pranešė blokui pirmininkaujanti Belgija.

Apie tai paskelbta likus kelioms dienoms iki antrųjų Maskvos invazijos į Ukrainą metinių.

„ES ambasadoriai ką tik iš esmės susitarė dėl 13-ojo sankcijų paketo dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą. Šis paketas yra vienas iš plačiausių ES patvirtintų dokumentų rinkinių“, – sakoma Belgijos pranešime socialiniame tinkle „X“.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) palankiai įvertino 27 ES šalių susitarimą ir teigė, kad jis dar labiau sumažins „Rusijos prieigą prie dronų“.

„Privalome ir toliau mažinti Putino karinę mašiną“, – rašė U. von der Leyen „X“.

Pasiūlymo projekte, su kuriuo anksčiau susipažino naujienų agentūra AFP, buvo numatyti eksporto apribojimai trims Kinijos įmonėms už Rusijos kariuomenės aprūpinimą ir Šiaurės Korėjos gynybos ministro įtraukimas į juodąjį sąrašą už raketų tiekimą Maskvai.

Pasak diplomatų, tos įmonės, su kuriomis ES bendrovėms draudžiama turėti reikalų, kaltinamos dalyvavimu tiekiant slaptas karines technologijas Rusijai.

Į sąrašą taip pat įtraukta Turkijos ir Indijos įmonių. ES vis dažniau taikosi į trečiąsias šalis, kurios padeda Maskvai apeidinėti jos sankcijas.

Diplomatai teigė, kad ES taip pat įšaldė bet kokį Bendrijoje esantį Šiaurės Korėjos gynybos ministro Kang Sun Namo turtą ir uždraudė išduoti vizas dėl balistinių raketų tiekimo Maskvai.

Pakete numatyta apie 200 subjektų, daugiausia iš gynybos ir saugumo pramonės sričių.

ES šiuo metu taiko sankcijas apie 1,5 tūkst. Rusijos ir Baltarusijos piliečių bei 207 subjektams.

Dėl šių sankcijų ir priemonių ES valstybėse narėse įšaldyta 215 mlrd. eurų vertės turto, taip pat ES ir G-7 šalyse imobilizuota apie 300 mlrd. eurų vertės Rusijos centrinio banko turto.


Šiame straipsnyje: ESRusijasankcijoskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių