ES svarstant sankcijas Rusijai, bloko užsienio politikos vadovas apsilankys Maskvoje

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) kito mėnesio pradžioje apsilankys Maskvoje ir spaus Kremlių dėl rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno arešto, blokui svarstant naujas sankcijas Rusijos atžvilgiu, pirmadienį sakė Europos diplomatai.

„Borrellis vasario pradžioje nuvyks į Maskvą perduoti aiškios ES žinios“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas aukšto rango diplomatas.

Anksčiau kelios ES valstybės narės ragino atšaukti šią kelionę.

J. Borrellio vizitas buvo patvirtintas per ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje, kur 27 valstybių atstovai aptarė Bendrijos atsaką į Kremliaus kritiko A. Navalno suėmimą ir demonstracijų malšinimą.

Po kelių sostinių spaudimo užimti griežtą poziciją Maskvos atžvilgiu diplomatai aptarė sankcijas Kremliui, tačiau nusprendė, kad imtis baudžiamųjų priemonių būtų „skubota“, sakė vienas diplomatas.

„Sankcijos yra įmanoma priemonė, bet būtina palaukti ir pažiūrėti, kas vyks Maskvoje“, – sakė kitas diplomatas.

Europos diplomatai anksčiau sakė, kad Briuselis turėtų susilaikyti nuo sankcijų iki vasario 2 dienos, kai A. Navalnas stos prieš teismą ir paaiškės, ar Kremlius pratęs jo buvimo už grotų laiką.

A. Navalnui gresia 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad pažeidė 2014 metais sukčiavimo byloje jam paskirtos lygtinės bausmės sąlygas, kai gydėsi Vokietijoje po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Jo suėmimas vos sugrįžus į Rusiją šeštadienį sukėlė protestų bangą visoje šalyje, per kuriuos guminėmis lazdomis ginkluoti policininkai suėmė daugiau nei 3,5 tūkst. žmonių.

ES paragino nedelsiant paleisti A. Navalną ir taikius demonstrantus, suimtus per visoje šalyje vykusius protestus.

ES ministrų susitikime dalyvavęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis susitikimo pradžioje pareiškė, kad Bendrija „privalo nusiųsti labai aiškią ir ryžtingą žinutę, kad tai yra nepriimtina“.

J. Borrellis, nepaisant kelių šalių prieštaravimų, nenorėjo atsisakyti savo suplanuotos kelionės, kuri būtų pirmasis kurio nors ES užsienio politikos vadovo vizitas į Maskvą nuo 2017 metų.

Pasak diplomatų, Kremlius gali pasinaudoti šiuo vizitu norėdamas parodyti, kad ES tęsia „įprastą darbą“ su Maskva, nepaisant opozicijos slopinimo.

Briuselis jau taiko sankcijas Rusijai dėl Krymo aneksijos ir paramos separatistams Ukrainos konflikte.

Spalio mėnesį ES dėl „pasikėsinimo nužudyti“ A. Navalną nervus paralyžiuojančia medžiaga ėmėsi sankcijų prieš šešis fizinius asmenis, įšaldydama jų lėšas ir įvesdama kelionių draudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stalius

stalius portretas
borrellis nusisuko nuo niderlandu ,nuo danijos nuo vokietijos.nuo prancuzijos kur policija kariauja su demonstrantais. svarbiausia igelt rusijai norejau parasyt deb....i bet parasysiu tolerastai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių