Pereiti į pagrindinį turinį

ES sveikina Baltarusijos prezidento žingsnį paleisti šešis opozicijos lyderius

2015-08-23 16:21
BNS inf.
Reuters nuotr.

Europos Sąjunga (ES) sekmadienį sveikino Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos žingsnį paleisti šešis opozicijos lyderius, tarp jų – buvusį varžovą ankstesniuose prezidento rinkimuose.

Apie malonės suteikimą opozicijos aktyvistams, tarp jų nuo 2010 metų kalintam Nikolajui Statkevičiui, kuris balotiravosi į prezidentus, telikus mažiau nei dviem mėnesiams iki šalies vadovo rinkimų buvo paskelbta sekmadienį vakare išplatintame trumpame pranešime.

„Vadovaudamasis į humaniškumo principais, Baltarusijos prezidentas šiandien priėmė sprendimą suteikti malonę ir paleisti iš kalėjimo“ šešis opozicijos veikėjus – Nikolajų Diedką, Igorį Olinevičių, N.Statkevičių, Jevgenijų Vaskovičių, Artiomą Prokopenką ir Jurijų Rubcovą, buvo nurodyta jame.

Opozicijos lyderių paleidimą sveikino Europos pareigūnai, kurie sakė, jog tai yra smarkiai pavėluotas žingsnis santykių normalizavimo link po ne vienų metų sankcijų dėl A.Lukašenkos griežtų politinių priemonių.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) bendrame pareiškime su ES plėtros komisaru Johannesu Hahnu (Johanesu Hanu) šį autoritarinio lyderio sprendimą pavadino „ilgai siektu žingsniu į priekį“.

Tai „reiškia svarbią pažangą dedant pastangas dėl santykių tarp ES ir Baltarusijos gerinimo“, sakoma pareiškime.

Vokietija taip pat sveikino šį žingsnį. Jos Užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad tai yra „pozityvus žingsnis“ ir kad ES valstybės turės „svarstyti, kaip gali vykti didesnis draugiškų santykių atnaujinimas“ su Baltarusija.

Stebėtojai nurodė, kad tokį žingsnį paskatino politinis praktiškumas ir būtinybė valdyti riziką pagrindinei sąjungininkei Rusijai grimztant į recesiją.

Į laisvę išėjusį N.Statkevičių su gėlėmis ir balionais kaip didvyrį Minske pasveikino maždaug 200 žmonių.

Jį ir dar penkis minimus lyderius tarptautinės teisių gynimo grupės laikė paskutiniais Baltarusijos politiniais kaliniais.

„Toliau darysiu tai, ką visuomet dariau: dirbsiu dėl laisvos Baltarusijos“, – džiūgavusiai miniai pasakė besišypsantis N.Statkevičius, apkabindamas savo žmoną. Šalininkai jį netgi mėtė į orą, o kai kurie jų šaukė: „Nikolajus mūsų prezidentas!“

„Jokiomis aplinkybėmis neišvyksiu iš Baltarusijos. Kovosiu už normalios šalies sukūrimą, – sakė jis. – Drauge mes padarysime šią šalį normalia ir laisva“.

Netikėtas žingsnis suteikti malonę šiems šešiems kaliniams ir juos paleisti remiantis „humaniškais principais“ buvo žengtas tokiu metu, kai A.Lukašenka, kuris valdo nuo 1994-ųjų, siekia perrinkimo penktai kadencijai spalio 11 dieną įvyksiančiuose rinkimuose.

Kaliniai buvo paleisti kitą dieną po to, kai baigėsi galimų kandidatų registracija.

„Šis „humanizmas“ yra glaudžiai susijęs su troškimu po rinkimų gerinti santykius su Vakarais“, – sakė Minske gyvenantis politikos analitikas Aleksandras Klaskovskis.

A.Lukašenka, vadovaujantis Baltarusijai nuo 1994 metų ir Vašingtono anksčiau pramintas „paskutiniu Europos diktatoriumi“, yra kritikuojamas dėl savo autoritarinio valdymo ir kaltinamas žmogaus teisių organizacijų neužtikrinantis pilietinių teisių.

Jis buvo perrinktas ketvirtai kadencijai 2010 metų gruodį per rinkimus, kuriuos aptemdė griežtas susidorojimas su opozicija.

N.Statkevičius, kuriam dabar 58 metai, buvo A.Lukašenkos varžovas per tuos ginčijamus rinkimus, bet surinko tik 1 proc. balsų.

2010 metais jis buvo nuteistas kalėti šešerius metus, kai buvo pripažintas kurstęs masinius gatvių protestus po A.Lukašenkos pergalės. Per tuos neramumus buvo suimta per 600 aktyvistų.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ buvo pripažinusi N.Statkevičių politiniu kaliniu, o Vakarų šalių pareigūnai dažnai ragindavo jį paleisti.

A.Lukašenka anksčiau šį mėnesį atsisakė aiškiai atsakyti, kada gali būti paleistas N.Statkevičius, bet užsiminė, kad jis gali išeiti į laisvę prieš spalį vyksiančius rinkimus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų