Pereiti į pagrindinį turinį

ES taikos balandis atskrido į Kremlių

2008-09-09 09:00
ES taikos balandis atskrido į Kremlių
ES taikos balandis atskrido į Kremlių / AFP nuotr.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy vėl ėmėsi ambicingos misijos. Vakar atvykęs į Kremlių jis bandė įkalbėti Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą, kad šis vykdytų ankstesnius susitarimus.

Diplomatai tikisi sėkmės

Tartis dėl krizės Gruzijoje Prancūzijos vadovas, kurio šalis šį pusmetį pirmininkauja ES, atvyko ne vienas. Jį lydi ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana ir Europos Komisijos pirmininkas José Manuelis Barroso. Prieš išvykdami Europos vadovai sakė, jog tikisi, kad jiems pavyks susitarti su Rusijos pirmaisiais asmenimis.

ES lyderiai sieks, kad būtų paskelbtas terminas, iki kada Rusijos pajėgos turi būti visiškai išvestos iš Gruzijos. Be to, jis tikisi susitarti dėl tarptautinių derybų dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos ateities ir kad rusai pritartų ES stebėtojų misijai Gruzijoje. Iš Maskvos ES delegacija vyks į Tbilisį.

N.Sarkozy į Maskvą ir Tbilisį jau buvo nuvykęs praėjus penkioms dienoms po konflikto pradžios rugpjūčio 8-ąją tarpininkauti, kad būtų nutraukta ugnis. Tačiau pasiektą susitarimą vėliau šalys pradėjo traktuoti skirtingai.

Byla jau teisme

ES ir Rusijos derybos vyksta blogėjant Maskvos ir Vašingtono santykiams. Emocinį foną gadina ir tai, kad vakar Tarptautinis Teisingumo Teismas Hagoje pradėjo nagrinėti skubų Gruzijos ieškinį. Tbilisis kaltina Rusiją, kad ši pažeidė tarptautinę konvenciją dėl visų rasinės diskriminacijos formų panaikinimo.

Tbilisis ne tik kaltina Rusiją žmogaus teisių pažeidimais, bet ir prašo teismo priversti Rusiją liautis terorizavus gruzinus ir leisti sugrįžti pabėgėliams, kurie turėjo išvykti iš rusų užimtų rajonų.

Ieškinyje Gruzija teigia, kad teritorijose, kurias po Gruzijos ir Rusijos konflikto ėmė kontroliuoti Maskva, gruzinai patyrė fizinį smurtą. "Akivaizdus šios diskriminacinės kampanijos tikslas yra masiškai išvaryti etninius gruzinus iš Pietų Osetijos, Abchazijos ir kitų gretimų Gruzijos regionų", - teigiama teismui pateiktame dokumente.

Abchazai kviečia rusus

ES atstovų misiją apsunkina ir tai, kad griežtos pozicijos dėl Pietų Osetijos ir Abchazijos pripažinimo besilaikanti Rusija jau paskelbė, jog su šiais atskilusiais Gruzijos regionais užmegs diplomatinius santykius. Pasak dienraščio "Kommersant", konsultacijos šia tema aktyviai vyko šeštadienį ir sekmadienį.

Maža to, prieš prasidedant Rusijos ir ES deryboms Abchazijos prezidentas Sergejus Bagapšas paprašė, kad respublikos teritorijoje būtų dislokuota Rusijos karinė brigada. "Patys prašėme, kad Rusijos kariuomenės daliniai būtų Abchazijoje. Ir jie ten bus. Manau, mes galėsime dislokuoti gerą Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų brigadą, kurioje bus 3-4 tūkst. žmonių", - teigė jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų