ES teisme – byla dėl Vengrijos įstatymo, draudžiančio vaikams rodyti medžiagą LGBTQ tema

Europos Komisija penktadienį paskelbė perdavusi Europos Sąjungos Teisingumo Teismui (ESTT) Vengrijos bylą dėl LGBTIQ asmenų diskriminacijos ir dėl žiniasklaidos laisvės bei nepriklausomos radijo stoties „Klubradio“ teisių naudotis radijo spektru ribojimo.

Minimas Vengrijos „vaikų apsaugos“ įstatymas draudžia rodyti nepilnamečiams bet kokią medžiagą LGBTQ tema.

Teisės aktas įsigaliojo pernai, nepaisant Briuselio perspėjimų ir ES lyderių nepritarimo.

„Komisija mano, kad šis įstatymas pažeidžia vidaus rinkos taisykles, pagrindines asmenų (ypač LGBTIQ asmenų) teises, taip pat... ES vertybes“, – sakoma pareiškime.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) tai yra pavadinusi „gėda“. EK procedūrą pradėjo 2021 metų liepą.

ESTT už jo sprendimų nevykdymą gali skirti baudas.

Vengrijos nacionalistinių ir konservatyvių pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas tikina, kad minimas įstatymas nėra homofobiškas ir kad juo siekiama „apginti vaikų teises“.

Komisija taip pat traukia Vengriją į teismą dėl nacionalinės priežiūros institucijos sprendimo neleisti transliuoti nepriklausomai radijo stočiai „Klubradio“.

„Klubradio“, dažnai kritiškai vertinanti Vengrijos vyriausybę, pernai pralaimėjo apeliaciją teisme dėl savo licencijos išsaugojimo po to, kai žiniasklaidos reguliavimo tarnyba apkaltino ją pažeidus administracines taisykles.

Tai buvo laikoma dar vienu smūgiu žiniasklaidos pliuralizmui Vengrijoje, ir Briuselis 2021-ųjų birželį dėl to pradėjo pažeidimo procedūrą.

„Europos Sąjungoje, pirmaujančioje pasaulio demokratijoje, jokiai laisvai radijo stočiai neturėtų būti uždrausta transliuoti dėl neobjektyvių priežasčių, remiantis diskriminacine administracine procedūra“, – sakė vidaus rinkos eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

Vengrija vėl buvo atskirai paminėta trečiadienį pateiktoje naujausioje Komisijos ataskaitoje dėl teisinės valstybės Bendrijoje.

Dėl nepakankamų Budapešto pastangų kovojant su korupcija Briuselis taip pat inicijavo procedūrą, galinčią nulemti ES finansavimo šiai šaliai sustabdymą.


Šiame straipsnyje: LGBTQVengrijaES teismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Lietuvoje, principe, panašus įstatymas veikia, kuris draudžia informaciją menkinančią tradicinę šeimą. Kas užtikrina jo veikimą?

Lietuvis

Lietuvis portretas
Pagarba Vengrams

Anonimas

Anonimas portretas
Pagarba vengrams.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių