ES tikisi, kad Irano prezidento rinkimai nepaveiks derybų dėl branduolinės sutarties

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį išreiškė viltį, kad Irane įvykę prezidento rinkimai nepaveiks derybų Vienoje, kuriose ieškoma būdų išgelbėti 2015 metais sudarytą tarptautinį susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

„Mes tikimės, kad Irano rinkimai ir naujasis prezidentas nepaveiks derybų Vienoje, kuriose tariamasi, kaip išgelbėti JCPOA“, – sakė J. Borrellis žurnalistams prieš ES Užsienio reikalų tarybos susitikimą. 

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamas susitarimas dėl Teherano branduolinės programos apribojimo mainais į sankcijų sušvelninimą pakibo ant plauko, kai 2018 metais iš jo pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Šeštadienį Irane vykusius prezidento rinkimus laimėjo ultrakonservatyvių pažiūrų dvasininkas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis), surinkęs beveik 62 proc. rinkėjų balsų.  

Šiuo metu šiitiškos respublikos teismų sistemai vadovaujantis 60 metų E. Raisi rugpjūtį perims prezidento pareigas iš nuosaikių pažiūrų Hassano Rouhani (Hasano Rouhanio).

Branduolinį susitarimą gelbstintys derybininkai Vienoje reguliariai susitinka nuo balandžio pradžios. Pasak derybininkų, Irano prezidento rinkimai neturėtų paveikti derybų Vienoje, nors E. Raisi pažiūros, daugelio nuomone, skiriasi nuo nuosaikesnės H. Rouhani pozicijos.

Kai buvo paskelbta apie E. Raisi pergalę, JAV valstybės departamentas pareiškė, kad tęs derybas su Iranu dėl sugrįžimo į branduolinį susitarimą. Tuo pat metu Vašingtonas išreiškė apgailestavimą, kad iraniečiai negalėjo laisvai pareikšti savo valios prezidento rinkimuose.  

Jungtinės Valstijos yra įtraukusios E. Raisi į asmenų, kuriems taiko sankcijas, sąrašą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
prieko cia ES tegul rupinasi jav bidonas kaip ir SK juk tai greta?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių