ES tiria „Facebook“ ir „Instagram“, teigdama, kad jie sukelia priklausomybę nepilnamečiams

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ketvirtadienį pradėjo oficialų tyrimą dėl įtarimų socialiniams tinklams „Facebook“ ir „Instagram“ sukeliant tam tikras nepilnamečių priklausomybes.

Tyrimas bus atliekamas laikantis Skaitmeninių paslaugų akto (DSA), kuriuo didžiausios pasaulio technologijų bendrovės įpareigojamos dėti daugiau pastangų siekiant apsaugoti Europos interneto naudotojus ir kovoti su neteisėtu turiniu.

Tai jau antrasis ES tyrimas dėl bendrovės „Meta“, kuri valdo „Facebook“ ir „Instagram“. Praėjusį mėnesį ES paskelbė apie tyrimą kilus susirūpinimui, kad šie du socialiniai tinklai nepakankamai kovoja su dezinformacija.

„Nesame įsitikinę, kad ji [„Meta“] padarė pakankamai, kad įvykdytų DSA (Skaitmeninių paslaugų akto) įpareigojimus ir sumažintų neigiamo poveikio jaunų europiečių fizinei ir psichinei sveikatai riziką“, – sakė ES vidaus rinkos komisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas).

„Negailime pastangų, kad apsaugotume savo vaikus“, – pridūrė jis.

„Meta“ atstovas spaudai apie tyrimą atsiliepė neigiamai ir gynė bendrovės pastangas apsaugoti jaunus naudotojus.

„Norime, kad jaunimas galėtų saugiai ir pagal amžių naudotis internetu, todėl dešimtmetį kūrėme daugiau kaip 50 priemonių ir taisyklių, skirtų jiems apsaugoti“, – nurodė jis.

„Tai iššūkis, su kuriuo susiduria visa industrija, todėl nekantriai laukiame, kada galėsime pasidalyti informacija apie savo darbą su Europos Komisija“, – pridūrė atstovas spaudai.

Nepakankama nepilnamečių apsauga

Ketvirtadienį paskelbtame Europos Komisijos pranešime teigiama, kad įtariama, jog „Facebook“ ir „Instagram“ sistemos gali skatinti tam tikras vaikų priklausomybes.

Kita EK įvardijama problema – vadinamasis „triušio urvo“ efektas, kuris pasireiškia, kai naudotojams pateikiamas algoritmu pagrįstas susijęs turinys, kuris gali atvesti iki dar ekstremalesnio turinio.

EK taip pat mano, kad „Meta“ priemonės, kuriomis tikrinama, ar naudotojai atitinka leistino amžiaus reikalavimą, nėra veiksmingos.

DSA yra numatytos griežtos nepilnamečių, jų privatumo ir saugumo internete apsaugos taisyklės, o ES baiminasi, kad „Meta“ nepakankamai stengiasi užtikrinti šių įsipareigojimų vykdymą.

ES pareiškime pabrėžė, kad „oficialios procedūros pradžia nedaro įtakos jos rezultatams“.

Be to, nenustatytas joks tyrimo pabaigos terminas.

Virtinė tyrimų

DSA yra išsamus taisyklių, kuriomis reglamentuojama didžiųjų technologijų bendrovių atsakomybė, rinkinys.

„Facebook“ ir „Instagram“ yra tarp 23 didžiausių interneto platformų, kurioms privalu laikytis DSA reikalavimų. Už šių nuostatų nesilaikymą gali būti skiriamos baudos, siekiančios iki 6 proc. jų pasaulinės apyvartos, o už sunkius ir pakartotinius pažeidimus – veiklos uždraudimas ES šalyse.

Briuselis pradėjo virtinę tyrimų, kad įrodytų technologijų milžinėms, kad jis rimtai nusiteikęs dėl DSA.

Vasario mėnesį EK pradėjo tyrimą dėl „TikTok“ platformos, kuri priklauso kinų bendrovei „ByteDance“, teigdama, kad ji nepakankamai veiksmingai šalina neigiamą poveikį nepilnamečiams darantį turinį.

Balandį EK taip pat nurodė „TikTok“ „Lite“ versijai nutraukti „premijavimo“ funkciją, įspėdama, kad tai gali sukelti vartotojams rimtų psichikos sveikatos problemų.

Kiti tyrimai pradėti dėl Kinijos internetinės parduotuvės „AliExpress“ ir socialinio tinklo „X“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių