ES tiria galimai neteisėto migrantų deportavimo atvejus

Europos Sąjungos nepriklausoma kovos su sukčiavimu agentūra antradienį patvirtino vykdanti tyrimą Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) atžvilgiu dėl įtariamo neteisėto migrantų deportavimo.

Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF) „gali patvirtinti, kad pradėjo tyrimą dėl FRONTEX“, rašoma agentūros spaudos tarnybos išplatintame pareiškime. 

Spaudos tarnyba atsisakė suteikti išsamesnės informacijos apie tyrimo tikslus ir mastą, nurodžiusi, kad tyrimas tęsiamas.  

Tačiau vienas ES pareigūnas naujienų agentūrai AFP sakė, kad tyrimas susijęs su deportavimu, neteisėtu elgesiu ir persekiojimu.

Remiantis pranešimais, OLAF pareigūnai dalyvavo FRONTEX būstinėje Lenkijos sostinėje Varšuvoje surengtoje kratoje. 

Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ pranešė, kad operacijoje dalyvavo ir FRONTEX vykdomasis direktorius Fabrice'as Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Žiniasklaida ir žmogaus teisių organizacijos užfiksavo virtinę atvejų, kai FRONTEX pareigūnai kartu su kolegomis iš Bendrijos valstybių neleido migrantams patekti į ES. Nemažai tokių atvejų užfiksuota palei Graikijos jūrinę sieną su Turkija.   

Tokiais veiksmais migrantams užkertamas kelias prašytis prieglobsčio. Jei taip elgiamasi nesirinktinai su visa grupe migrantų, tokie veiksmai gali būti laikomi „grąžinimu“, kuris pažeistų ES žmogaus teisių įstatymus ir 1951-ųjų Konvenciją dėl pabėgėlių statuso. 

Graikijos vyriausybė neigia tokį elgesį migrantų atžvilgiu. F. Leggeri gruodžio 1 dieną Europos Parlamente sakė, jog nėra jokių įrodymų, kad FRONTEX užsiimtų tokia praktika.

Keli europarlamentarai pareikalavo, kad F. Leggeri atsistatydintų.

Europos Komisija lapkritį sušaukė skubų FRONTEX valdančiosios tarybos posėdį. Valdančiąją tarybą sudaro ES valstybių narių atstovai ir du Europos Komisijos nariai. Per tą posėdį iš F. Leggeri buvo pareikalauta pateikti paaiškinimus.   

Kitas valdančiosios tarybos posėdis vyks sausio 20-21 dienomis. Jo metu tarybos sudaryta darbo grupė turi pristatyti ataskaitą dėl kaltinimų neteisėtu migrantų deportavimu.

„Esame tikri, kad valdančiosios tarybos inicijuoti procesai ir vykdomojo direktoriaus bendradarbiavimas leis konstruktyviai išspręsti visus šiuo metu aptariamus klausimus“, – žurnalistams sakė Europos Komisijos atstovas spaudai. 

2004 metais įsteigta FRONTEX tapo pirmąja ES agentūra, suformavusia nuolatines pajėgas. Planuojama iki 2027 metų jos pareigūnų skaičių padidinti iki 10 tūkstančių. 

Be ES išorės sienų kontrolės FRONTEX vykdo užduotis, susijusias su jūrų saugumu, saugumo patikromis, paieška, gelbėjimu ir aplinkos apsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O tai

O tai portretas
Ko ES netyria neteiseto migrantu importavimo bylu?

vyt naxren deportuot atgalios siuos teroristus

vyt naxren deportuot  atgalios siuos teroristus  portretas
lai atstatineja ka sugriove sirijoj , irake, libijoj, o ne maskatuopjasi euro zopoj bezudydami ir plesdami zmones...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių