ES valstybės narės ir Europos Parlamentas susitarė dėl kitų metų ES biudžeto

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos Taryba ir Europos Parlamentas pasiekė susitarimą dėl 2020 metų Europos Sąjungos (ES) biudžeto, kuriame didelis dėmesys skiriamas bloko ekonomikos augimui ir konkurencingumo stiprinimui, kovai su klimato kaita bei kitiems ES prioritetams, pavyzdžiui, saugumui ir migracijos valdymui.

2020 metų biudžete numatyta bendra 153,6 mlrd. eurų bendra išmokų suma – 3,4 proc. didesnė nei 2019-aisiais. Išmokos apima einamaisiais metais mokėtinas išlaidas, atsirandančias iš tais pačiais ar ankstesniais metais prisiimtų įsipareigojimų.

Šis išlaidų padidėjimas atspindi spartų 2014–2020 metų programų įgyvendinimą ir yra skirtas užtikrinti laiku skiriamą paramą jos gavėjams bei išvengti tokių prašymų kaupimosi per ateinančius kelerius metus, ypač paraiškų, susijusių su sanglaudos politika.

Biudžete numatyta, kad kitąmet prisiimtų įsipareigojimų suma sieks 168,7 mlrd. eurų – 1,5 proc. didesnė palyginti su 2019 metų biudžetu, įskaitant pakeitimus. Teisiniai įsipareigojimai dėl numatomų išlaidų gali būti prisiimti, pavyzdžiui, pasirašant sutartis ar dotacijų susitarimus, tačiau šios lėšos gali būti išleistos ne tik per einamuosius, bet per kelerius finansinius metus.

Biudžeto sąmata grindžiama prielaida, kad Jungtinė Karalystė ir toliau visapusiškai dalyvaus finansuojant ir įgyvendinant ES biudžetą 2020 metais.

Atsižvelgdami į tai, kad ES yra užsibrėžusi 2014–2020 metais bent 20 proc. išlaidų skirti kovai su klimato kaita, Europos Parlamentas ir Taryba susitarė skirti daugiau dėmesio atitinkamiems veiksmams keliose srityse, tokiose kaip moksliniai tyrimai ir plėtra, transporto ir energetikos infrastruktūra bei ES išorės veiksmai.

Papildomų lėšų bus skirta ir ES programai LIFE, kuriai atseikėta 590 mln. eurų, bei Europos aplinkos agentūrai, kad pastaroji galėtų pasamdyti naujų darbuotojų kovai su klimato kaita remti.

Dabar Europos Parlamentas ir Taryba turi 14 dienų oficialiai patvirtinti pasiektą susitarimą.

Tikimasi, kad Taryba jį patvirtins lapkričio 25 dieną, o balsavimas Europos Parlamente numatytas lapkričio 27-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių