Pereiti į pagrindinį turinį

ESBO ragina nemokėti išpirkų už įkaitų išlaisvinimą

2014-04-28 17:47
BNS inf.
Didier Burkhalteris
Didier Burkhalteris / Scanpix nuotr.

Šveicarijos prezidentas Didier Burkhalteris (Didjė Burkhalteris), kurio šalis šiuo metu pirmininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), pirmadienį ragino nemokėti išpirkų už įkaitų išlaisvinimą, nes gauti pinigai tik skatina nusikaltėlius rengti daugiau pagrobimų.

„Yra daugybė įrodymų, kad iš sumokėtų išpirkų yra finansuojama papildoma teroristinė veikla, skatinami nauji grobimai“, – kalbėjo D.Burkhalteris.

„Efektingiausias būdas šiam modeliui sugriauti – taikyti ir propaguoti išpirkų nemokėjimo politiką“, – pridūrė Šveicarijos prezidentas.

Kalbėdamas Interlakene vykstančioje atviroje ESBO konferencijoje dėl organizacijos vaidmens atsiliepiant į šių dienų „teroristinius“ iššūkius D.Burkhalteris pabrėžė, jog „norėdami nugalėti terorizmą mes privalome efektyviai nutraukti jo finansavimą“.

Klausimas, ar šalis turi mokėti išpirką už savo piliečių išlaisvinimą yra prieštaringas, visuomenė dažnai spaudžia savo vyriausybes daryti viską, kad užtikrintų saugų įkaitų sugrąžinimą.

D.Burkhalteris pripažino, jog „išpirkų nemokėjimo principo taikymas yra politika, kurios nelengva laikytis“, bet sakė esąs „įsitikinęs, kad tai yra nepakeičiama pagrobimų prevencijos priemonė, turinti atbaidyti potencialius įkaitų grobėjus“.

D.Burkhalteris taip pat paragino šalis bendradarbiauti „teroristinio pagrobimo“ atvejais ir sakė, jog šalys turi bandyti neleisti savo piliečiams keliauti arba užsiimti veikla didelio pagrobimo pavojaus vietose.

Dviejų dienų konferencijoje, kurioje taip pat turėjo būti kalbama apie žmogaus teises, kovą su terorizmu ir užsienio kovotojų problemą tokiose vietose kaip Sirija, daug dėmesio buvo skirta krizei Ukrainoje.

„Ukrainos krizė išryškino, kaip gali skirtis išorinių grėsmių suvokimas ESBO teritorijoje. Kitas šio skirtumo poveikis – augantis nesaugumas ir neužtikrintumas“, - sakė jis.

Slavjanske maištininkai yra sulaikę grupę ESBO stebėtojų ir neketina jų paleisti. Žiniasklaidai tarptautiniai pareigūnai buvo pristatyti kaip „karo belaisviai“.

Pareiškęs, kad įkaitų ėmimas „neleistinas“ ir kad ESBO daro viską, ką gali, kad įkaitai būtų saugiai sugrąžinti, D.Burkhalteris pabrėžė, kad negali būti ir kalbos apie išpirką.

„Mes norime, kad jie būtų paleisti, bet mes nesvarstome išpirkos varianto'“, – pažymėjo jis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų