Estija nepripažins Donbaso gyventojams išduotų rusiškų pasų

Estijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pareiškė priėmusi sprendimą nepripažinti Rusijos Federacijos pasų, po balandžio 24-osios išduotų Donecko ir Luhansko sričių gyventojams, jei šie gyventojai anksčiau nebuvo Rusijos piliečiai.

Ministerijos spaudos tarnyba nurodė, kad „sprendimas įsigalioja iškart“.

„Estų sprendimas yra atsakas į šių metų balandį Rusijos Federacijos prezidento pasirašytą įsaką Donecko ir Luhansko sričių gyventojams supaprastinta tvarka suteikti Rusijos pilietybę“, – sakė užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus).

Jis pabrėžė, kad pirmadienio sprendimu išreiškiamas principingas tokių Rusijos veiksmų pasmerkimas.

Gegužės mėnesį U. Reinsalu per Europos Sąjungos Tarybos susitikimą paragino griežtai sureaguoti į Rusijos veiksmus Ukrainoje. „Kaip Europos Sąjunga privalome nuosekliai visi drauge ginti Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenitetą“, – sakė U. Reinsalu, kurį citavo naujienų agentūra BNS.

„Provokacinis Rusijos sprendimas dėl galimybės supaprastinta tvarka suteikti Ukrainos gyventojams Rusijos pilietybę aiškiai parodo, kad Rusija neketina vykdyti Minsko susitarimų“, – pažymėjo Estijos ministras.

Birželio 20 dieną Europos Vadovų Taryba išreiškė rimtą susirūpinimą dėl Rusijos veiksmų ir pasirengimą svarstyti minimų pasų nepripažinimo klausimą.

„Esu įsitikinęs, kad ir kitos ES šalys, taip pat ir visa tarptautinė bendrija, priims tokius pačius sprendimus. Mūsų pareiga – toliau remti Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą“, – pirmadienį sakė U. Reinsalu.

Anksčiau Estija priėmė sprendimą nepripažinti Rusijos Federacijos pasų, išduotų Krymo ir Sevastopolio gyventojams po 2014 metų kovo 18 dienos, jei šie žmonės anksčiau nebuvo Rusijos piliečiai.

Sprendimus dėl pasų nepripažinimo priima pačios ES valstybės narės.

Nagrinėdama Rusijos piliečių prašymus dėl vizų, Estija remiasi bendrosiomis ES taisyklėmis ir ES bei Rusijos susitarimais dėl abipusio vizų išdavimo supaprastinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To bukiems litwinams

To bukiems litwinams portretas
Jums vargas Litwos skurdziai praplautomis,mazomis,bukomis smegenelemis...Juks i tvarteli bukuciai.

VARGAS isisokeliams

VARGAS isisokeliams portretas
kas rusus nepazysta,amzini melagiai,tik okupuoti,plesti,temoka

Anonimas

Anonimas portretas
Kas gali pripazinti teroristus? Niekas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių