Pereiti į pagrindinį turinį

Estija švenčia Nepriklausomybės dieną

2015-02-24 09:30
LRT
Estija švenčia Nepriklausomybės dieną

Estijoje antradienį švenčiamos šalies nepriklausomybės paskelbimo 97-osios metinės. Pagal tradiciją, tekant saulei 7 val. 20 min. Ilgojo Hermano bokšte prie Estijos parlamento buvo iškilmingai pakelta Estijos valstybės vėliava.

Iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją stebėjo parlamento ir vyriausybės nariai, prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, užsienio valstybių diplomatai, kiti aukšti svečiai.

Pagal tradiciją, Nepriklausomybės dienos šventiniai renginiai kasmet organizuojami skirtinguose sričių centruose. Šįmet jie rengiami Narvos mieste, kur vidurdienį prasidės karinis paradas, jame dalyvaus apie 1 400 žmonių ir daugiau negu 100 karinės technikos vienetų.

Parade Narvoje taip pat bus atstovaujama Estijos NATO sąjungininkėms – JAV, Ispanijos, Latvijos ir Lietuvos kariniams daliniams, bus nešamos jų vėliavos.

Parade dalyvaus ir kitų NATO šalių ginkluotųjų pajėgų daliniai, dalyvaujantys šiuo metu Estijoje vykstančiose pratybose.

Narvoje pasirodys Nyderlandų pėstininkų kuopa ir pėstininkų kovos mašinos CV90, JAV šarvuotųjų transporterių „Stryker“ dalinys ir Didžiosios Britanijos karių kuopa.

Be Gynybos pajėgų karių parade dalyvaus savanoriškosios sukarintos organizacijos „Kaitseliit“ nariai, pasieniečiai, Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai ir policijos akademijos kadetai.

Po parado vyks renginys, kuriame bus demonstruojama Estijos ir sąjungininkų karinė technika.

18 val. vietos koncertų salėje prasidės iškilmingas koncertas, kuriame kalbą pasakys T. H. Ilvesas.

Šventinius renginius vainikuos prezidentinis priėmimas.

Estijos premjeras Taavi Roivas pirmadienį, Nepriklausomybės dienos išvakarėse, sakė, kad Estijos žmonės svarbu išsaugoti pasitikėjimą savimi, pabrėždamas, kad tik vidinė tvirtybė gali atnešti sėkmę.

Pasak jo, Estija galima žavėtis dėl daugelio priežasčių, bet šalis yra pajėgi nuveikti daugiau. „Tikiu, kad galime toliau atsinaujinti, būti inovatyvūs ir sėkmingi“, – sakė premjeras.

T. Roivas pridūrė, kad estai savo nenuilstamu darbu įrodė, jog jais galima pasitikėti.

„Visa Europos Sąjunga pagrįsta pasitikėjimu, – pažymėjo jis. – Padariusiems klaidų sunku susigrąžinti pasitikėjimą.“

Pasak T. Roivo, europinės vertybės ir laisvė visuomet buvo neatsiejamos nuo Estijos žmonių būdo.

„Mes tikime laisve, teisingumu ir bendradarbiavimu. Tikime, kad esame stipresni kartu negu atskirai. Ir mes tokie esame“, – aiškino premjeras, pridūręs, kad Estijos žmonės suvokia, jog laisvė, sąjungos ir solidarumas yra trapūs dalykai.

Kalbėdamas apie saugumo padėtį, T. Roivas pabrėžė, kad Estijos žmonėms svarbiausia užtikrinti šalies laisvę, kad ją būtų galima perduoti vėlesnėms kartoms.

Pasak premjero, jeigu Estija priims išmintingus sprendimus, sieks apsisaugoti ir bus patikima partnerė savo sąjungininkams, šalies saugumas bus užtikrintas.

Estiją pasveikino Lietuvos Prezidentė ir premjeras

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino Estijos Respublikos Prezidentą Toomą Hendriką Ilvesą Estijos nepriklausomybės paskelbimo 97-ųjų metinių proga.

Prezidentės teigimu, nuo lemtingų 1918 metų, kai abiejų šalių piliečiai tuo pačiu metu ryžtingai prisiėmė atsakomybę už savo ateitį ir paskelbė valstybių nepriklausomybes, Lietuva ir Estija turi tvirtą draugystės sutartį.

„Šiandieniai geopolitiniai pokyčiai mūsų regione primena, koks svarbus ir būtinas yra mūsų įsipareigojimas laisvei. Siekdami išsaugoti mūsų laisvą ir nepriklausomą gyvenimo būdą ir būdami ištikimi pasirinkimui patiems kurti savo valstybę bei užtikrinti savo žmonėms saugumą, šiandien mes kartu tęsiame kovą už bendras demokratijos ir laisvės vertybes tiek mūsų šalyse, tiek ir visoje Europoje", – sveikinimo laiške rašė šalies vadovė.

Estijos vadovui ir visiems jos žmonėms Prezidentė palinkėjo daug džiaugsmo, sveikatos ir laimės klestinčioje ir stiprioje Estijoje.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius savo ruožtu pasveikino Estijos premjerą Taavį Roivą.

„Lietuvos žmonių ir Vyriausybės vardu sveikinu Jus ir Jūsų tautą su šia gražia ir įsimintina diena. Naudodamasis proga, norėčiau pasidžiaugti šiltais ir draugiškais santykiais tarp mūsų valstybių ir išreikšti tvirtą įsitikinimą, jog abipusis supratimas ir parama visada ves mūsų valstybes draugiškiausiu keliu“, – rašoma premjero A. Butkevičiaus sveikinimo laiške.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų