Estijoje per pirmąjį svarstymą parlamente priimtas santuokų lygybės įstatymo projektas

  • Teksto dydis:

Estija vėlų pirmadienį per pirmąjį svarstymą parlamente priėmė įstatymo projektą dėl santuokų lygybės ir nuostatas dėl registruotos partnerystės įstatymo įgyvendinimo, pranešė šalies Socialinių reikalų ministerija.

Socialinės apsaugos ministrė Signe Riisalo (Signė Rysalo) teigė, kad nuo 2014 metų, kai buvo priimtas partnerystės įstatymas be būtinų teisinių pakeitimų, tam tikra dalis Estijos gyventojų susiduria su teisinio netikrumo sąlygomis. Pasak jos, tai turėtų baigtis.

„Pats laikas užtikrinti lygias teises visiems Estijos gyventojams. Socialiniai pokyčiai neįvyksta per vieną naktį, tačiau atlikus šiuos teisinius pakeitimus, kurie yra šiek tiek techniniai, bet kartu ir labai simboliniai, žmonių, kurių balsai yra priešiški, tikrai sumažės“, – nurodė ji.

„Įstatymai suteikia mums pagrindą ir daro įtaką mūsų požiūriui, o įgyvendinimo nuostatų priėmimas ir santuokų lygybės įteisinimas yra svarbūs žingsniai siekiant sukurti saugumo jausmą ir užtikrinti lygias teises visiems“, – pridūrė S. Riisalo.

Pats laikas užtikrinti lygias teises visiems Estijos gyventojams.

Be galimybės sudaryti santuoką, taip pat išliks ir galimybė įregistruoti partnerystės sutartį. Sudarius ją asmenys turi teisę dalyvauti priimant sprendimus, susijusius su jų partneriu, ir prireikus gauti reikalingą paramą ir išmokas. Partnerystės sutartį įteisinusios poros galės įregistruoti santuoką supaprastinta tvarka.

Santuokai ir registruotai partnerystei taikomos teisės ir pareigos, kurios negalioja tiems, kurie nėra sudarę santuokos ar oficialios partnerystės. Tai daugiausia susiję su išmokų gavimu, nuosavybe, būstu ir paveldėjimu. Pavyzdžiui, jei miršta vienas iš registruotų partnerių arba sutuoktinis, neturintis testamento, tai padeda išvengti situacijos, kai partneris neturi paveldėjimo teisės ir visas turtas automatiškai atitenka partnerio giminaičiams. Sudarius santuoką ar registruotą partnerystę taip pat galima priimti sprendimus dėl sutikimo ar atsisakymo gydytis, kai sutuoktinis ar partneris nėra sąmoningas.

Šiuo metu Estijos parlamente svarstomame teisės akto projekte numatyta, kad nuo 2024-ųjų sausio 1 dienos santuoką galės sudaryti du suaugę žmonės, neatsižvelgiant į jų lytį.

Antrasis skaitymas vyks birželį. Pasiūlymų dėl įstatymo projekto pakeitimų terminas – birželio 5 diena.

Opozicija sako nepritarianti valdančiosios koalicijos iniciatyvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

skuba .........

skuba ......... portretas
jau ir milijono tuoj neliks ............ o kai partneriaut pradės ant pirštų viens kitą skaičiuos

puiku

puiku portretas
Šaunuolė Estija,daro,kaip visas pažangus pasaulis,išsivysčiusi, lenkianti viskuo , turime imti pavyzdį iš tokių šalių ir nebūti atsilikusiais sovietiniais kažkokiais

TRIS BALTIJOS ŠALYS...

TRIS BALTIJOS ŠALYS... portretas
Tarpusavyje konkuruoja - kuri iš jų gyliau sulys į šikną Amerikos pasaulio teroristams ir iškrypėliškai Europos sąjungai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių