Estijos premjeras padėkojo B. Johnsonui už JK įnašą užtikrinant saugumą

Estijos ministras pirmininkas Juri Ratas (Jūris Ratas) šeštadienį Tapos karinėje bazėje padėkojo čia apsilankiusiam Jungtinės Karalystės ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) už jo šalies didžiulį įnašą užtikrinant saugumą.

„Labai vertiname Jungtinės Karalystės indėlį į NATO saugumą Baltijos jūros regione. Britanijos karinė parama Estijai siekia Estijos nepriklausomybės karo laikus, o šią vasarą jų daliniams Estijoje buvo atstovaujama sausumoje, ore ir jūroje“, – sakė Estijos premjeras.

Jis taip pat priminė ir apie neseniai Londone vykusį NATO viršūnių susitikimą, kur sąjungininkai pademonstravo vienybę ir solidarumą.

„Po išstojimo [iš Europos Sąjungos] Jungtinė Karalystė privalo tapti labai ypatinga partnere ir artima ES nare, ir mes visi dedame pastangas, kad taip įvyktų. Norime kaip galima artimesnių santykių visose srityse, ypač užsienio, gynybos ir saugumo politikoje, taip pat ekonomikos ir švietimo“, – sakė J. Ratas.

Abu premjerai taip pat aptarė skaitmeninį ir kibernetinį bendradarbiavimą.

„Matome neišnaudotas galimybes šiose srityje ir norime toliau vystyti tą bendradarbiavimą. Pakviečiau premjerą Johnsoną ir į skaitmeninio bendradarbiavimo temai skirtą viršūnių susitikimą, kuris vyks ateinantį rudenį, bei į anksčiau vyksiantį Šiaurės ir Baltijos šalių bei Airijos premjerų susitikimą, kad kartu aptartume bendradarbiavimą ir rastume sprendimų elektroninės sveikatos ir Europos sveikatos duomenų valdymo srityje“, – sakė J. Ratas.

Premjerai taip pat aptarė ir bendradarbiavimą švietimo srityje po „Brexito“, nes nemažai studentų iš Estijos vyksta studijuoti į Jungtinę Karalystę.

B. Johnsonas atvyko vienos dienos vizito į Estiją asmeniškai padėkoti britų kariams už jų tarnybą ir aiškiai išreikšti Britanijos vyriausybės įsipareigojimą ginkluotosioms pajėgoms, pranešė britų premjero spaudos tarnyba.

B. Johnsonas padėjo patiekti kalėdinius pietus kariams Tapos karinėje bazėje ir vėliau kartu su jais valgė. Tapos bazėje yra dislokuota 850 britų karių, kurie tarnauja NATO kovinėje grupėje kartu su estų, prancūzų ir danų kariais.

Britų karių dislokavimas Estijoje yra didžiausias toks JK karių dislokavimas Europoje. Šie kariai sudaro dalį NATO priešakinės gynybos. Be to, nuo šių metų gegužės iki rugsėjo britų kariai dalyvavo ir NATO Baltijos oro policijos misijoje Emario bazėje.

J. Ratas rugpjūčio 6 dieną Londone susitiko su B. Johnsonu ir tapo pirmuoju ES ministru pirmininku, tiesiogiai susitikusiu su naujuoju Britanijos vyriausybės vadovu. 2017 metais B. Johnsonas lankėsi Estijoje eidamas Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių