Estijos premjerė: Estija ir Latvija kalba apie bendrą vėjo parką jūroje

Estija kartu su Latvija galėtų pastatyti bendrą vėjo jėgainių parką Baltijos jūroje, sako Estijos ministrė pirmininkė. Pasak jos, projektas padidintų Baltijos šalių energetinį saugumą.

„Kalbėjome, kad su Latvija reikia vystyti bendrą vėjo jėgainių parką jūroje, tai suteiktų galimybę išvengti staigių kainų svyravimų. Projektas turėtų būti vykdomas Europos Sąjungos lygmeniu, šiame parke pagamintą elektrą būtų galima tiekti visose Baltijos valstybėse“, – penktadienį po Baltijos šalių premjerų susitikimo Rygoje žurnalistams sakė Kaja Kallas (Kaja Kalas).

Anot jos, šis projektas dar labiau padidintų Baltijos šalių energetinį saugumą, tačiau svarbu, kad regiono valstybės ir toliau dėtų pastangas apjungiant elektros ir dujų tiekimo sistemas su Europos tinklais.

„Turime daryti viską, kad sinchronizavimas vyktų toliau, kad mums nebūtų grėsmių, jeigu kiltų trikdžių. Kaip žinome, Rusija iš savo pusės gali imtis priemonių. Dujos ir elektra mūsų gyventojams būtų tiekiamos už protingą kainą“, – kalbėjo K. Kallas.

Estijos valstybinė energetikos grupė „Eesti Energia“ pernai pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Danijos „Orsted“ dėl pirmojo vėjo jėgainių parko Rygos įlankoje statybos. Sutartis numato bendros įmonės steigimą jūrinės vėjo energetikos Baltijos valstybėse vystymui.

Lietuva iki 2028 metų taip pat ketina pastatyti pirmąjį milijardinės vertės vėjo parką Baltijos jūroje – konkursas vystytojams bus paskelbtas iki 2023 metų pabaigos. Tikimasi, kad jis padidins Klaipėdos uosto konkurencingumą.

Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo projektą planuojama užbaigti 2025 metais, tada trijų valstybių elektros sistemos savarankiškai veiks vienu dažniu su Lenkija ir kitomis Europos šalimis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
pies rasant reik pasidometi apie vejo jegaines

Artas

Artas portretas
Jei jiems pritruks pinigu...algas pasikels...jei pritruks pinigu algoms, mokescius pakels (arba minimuma, nes tada daugiau moksciu mokesim) . O visas kitas yra "runkeliai" ...

Eikit tik..

Eikit tik.. portretas
Kiek Lietuvai naudos iš jau esančių po visą šalį pristatytų vėjo malūnų? Ar tas kad privatnykai iš jų gerai uždirba o brangiai gautą el.energiją verčia brangiai pirkt ?Žinant kaip kas daroma lietuviams iš to jokios naudos. Vistiek pelnas Valstybei neatitenka o žmonėmas viskas brangsta.Taip kad susikiškit kyšininkai, pardon, lobistai :D) savo jėgainių parkus i sikna skersus
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių