Estijos prezidentas oficialiai pavedė K. Kallas suformuoti naują vyriausybę

Estijos prezidentas Alaras Karis pirmadienį oficialiai pavedė Kajai Kallas (Kajai Kalas) suformuoti naują vyriausybę.

Susitikimo metu K. Kallas informavo valstybės vadovą, kad dabartinė vyriausybė, kurią sudaro jos Reformų partija, Socialdemokratų partija (SDE) ir „Isamaa“ („Tėvynė“), atsistatydina. Visgi ji toliau vykdys savo įsipareigojimus, kol pradės dirbti naujas ministrų kabinetas.

Atsižvelgdamas į tai, kad Reformų partija, „Eesti 200“ ir Socialdemokratų partija (SDE) susitarė sudaryti naują koaliciją, A. Karis pakvietė K. Kallas, kaip laimėjusios Reformų partijos pirmininkę, sudaryti naują vyriausybę.

Pasak prezidento, mėnesį trukusios derybos dėl valdančiosios koalicijos sudarymo parodė bendrą trijų partijų valią valdyti kartu.

„Tai man patvirtino visos šalys, su kuriomis kalbėjausi. Šios trys partijos turi tvirtą daugumą parlamente – 60 balsų. Taigi man nereikia dviejų savaičių sprendimui priimti. Be to, manau, kad naujoji vyriausybė turėtų kuo greičiau imtis darbo, nes dar daug ką reikia nuveikti“, – sakė A. Karis.

Antradienį prezidentas susitiks su Reformų partijos, „Eesti 200“ ir SDE iškeltais kandidatais į ministrus.

„Po šių susitikimų galėsiu paskirti – tikiuosi, kad ramia širdimi, – naują vyriausybę“, – pridūrė A. Karis.

Reformų partijos lyderė K. Kallas premjero postą užima nuo 2021 metų sausio.

Pagal trijų partijų susitarimą, septyni iš trylikos ministrų portfelių atiteks Reformų partijai, o po tris – SDE ir „Eesti 200“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių