Estijos prezidentė pavedė naujajai vyriausybei eiti pareigas

  • Teksto dydis:

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid antradienį paskyrė Juri Ratas (Jūrio Rato) vyriausybę eiti pareigas.

Centro partijos pirmininkas J.Ratas vadovaus Estijos 14-ajai vyriausybei, kurią sudarė Centro partija, socialdemokratai (SDE) ir konservatyvioji „Tėvynės“ bei „Res Publica“ sąjunga (IRL).

„Parlamentas suteikė Juri Ratui teisę suformuoti vyriausybę. Šis vyriausybės ir koalicijos susitarimas todėl yra žmonių valia, o žmonės yra visuomet teisūs“, – pabrėžė K.Kaljulaid.

Estijos Parlamentas „Riigikogu“ teisę J.Ratui formuoti vyriausybę suteikė pirmadienį.

Prezidentė priminė, kad Estijai greitai teks pirmininkavimas Europos Sąjungai, ir tuo metu valstybei reikia stipresnio negu paprastai namų politikos darbo tempo.

„Visi politikai turi tai turėti galvoje, nepaisant to, arba ypač dėl to, kad netrukus vyks savivaldos rinkimai“, – nurodė valstybės vadovė.

„Naujoji vyriausybė turi parodyti ir mūsų sąjungininkams ir partneriams, kad Estija yra ištikima NATO narė, taip pat reikli ir aktyvi Europos Sąjungos narė. Estija yra atvira vakarietiška demokratinė valstybė, žengianti keliu, kurį pasirinkome beveik prieš 30 metų“, – sakė K.Kaljulaid.

Visi 15 naujosios vyriausybės ministrai trečiadienį bus prisaikdinti parlamente „Riigikogu“. Prezidentė K.Kaljulaid atleis iš pareigų Taavi Roivas (TavioReivo) vyriausybę.

Trys koalicijos partijos turės po penkis ministrus šioje vyriausybėje.

Centro partijai vyriausybėje atstovaus šie nariai: ministras pirmininkas J.Ratas, partijos frakcijos parlamente vadovė Kadri Simson – ekonomikos ministrė, partijos vicepirmininkė Mailis Reps – švietimo ministrė, Martinas Repinskis – žemės ūkio ministras, ir Michailas Korbas – valstybės valdymo ministras.

Socialdemokratai vyriausybėje turės užsienio reikalų ministrą buvusį partijos lyderį Sveną Mikserį, kuris pirmininkavo parlamento užsienio reikalų komisijai ir yra buvęs gynybos ministras. Postus išsaugojo SDE nariai: sveikatos apsaugos ir darbo bei kultūros ministrai – Jevgenijus Osinovskis ir Indrekas Saaras (Indrekas Saras). Vidaus reikalų ministru bus Andresas Anveltas, o verslo ir ekonominės plėtros ministre – Urve Palo (Urvė Palo).

IRL vadovas Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna) turės gynybos ministro portfelį, IRL vicepirmininkė Kaia Iva (Kaja Iva) bus socialinės apsaugos ministrė. Savo postuose lieka aplinkos apsaugos ministras Marko Pomerantsas (Markas Pomerancas), teisingumo ministras Urmas Reinsalu (Urmas Reinsalus) ir finansų ministras Svenas Sesteras.

J.Ratas gimė Taline 1978 metų liepos 2 dieną; baigė Talino technologijos universitetą ir Tartu universiteto Teisės mokyklą. 2005-2007 metais jis buvo Talino meras; tris parlamento kadencijas buvo renkamas vicepirmininku. Be kita ko, J.Ratas yra Estijos krepšinio asociacijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių