Pereiti į pagrindinį turinį

Euro zona priėjo lemtingą kryžkelę

2012-06-16 23:59

Europos valstybių lyderiai sulaikę kvapą laukia sekmadienio rinkimų Graikijoje, kurie nulems ne tik šios šalies, bet ir visos euro zonos ateitį. Atėnai laikysis skausmingų taupymo priemonių ar pasitrauks iš euro zonos?

Baksnoja į Ispaniją

Beveik 10 mln. rinkėjų turės galimybę pasirinkti finansinio gelbėjimo paketą palaikančias partijas, siūlančias iš naujo derėtis dėl ES ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) suteiktos paskolos sąlygų arba radikalią kairiąją partiją, kuri nori nutraukti šį susitarimą ir viską pradėti iš pradžių.

Alexis Tsipras, vadovaujantis kraštutinei kairiajai partijai "Syriza", pažadėjo finansinio gelbėjimo sutartį paversti istorija, jeigu įtvirtintų per pastaruosius rinkimus pasiektą pergalę, kai šis judėjimas surinko triskart daugiau balsų negu per ankstesnį balsavimą 2009 m.

"Bankroto memorandumas pirmadienį taps praeitimi, – rinkėjams Atėnuose ketvirtadienį žadėjo politikas. – Briuselis laukia mūsų, pirmadienį mes atvykstame derėtis dėl žmonių teisių ir atšaukti gelbėjimo paketo."

Jis priminė apie didžiulę paskolą, kurią ES sekmadienį suteikė Ispanijai, ir tvirtino, kad finansinė pagalba įmanoma be tokių drastiškų priemonių, kokių reikalaujama iš Graikijos.

"Ispanija sėkmingai išsiderėjo finansinę paramą be fiskalinės konsolidacijos paketo, nepaisant skolintojų grasinimų ir šantažo", – kalbėjo A.Tsipras.

Jėgos apylygės

Konservatyvioji "Naujosios demokratijos" partija palaiko ES ir TVF finansinį gelbėjimo paketą ir taupymo priemones, nors siekia šiek tiek jas sušvelninti.

Jos lyderis Antonis Samaras taupymo priešininkus kaltina žaidžiant pokerį su Graikija.

"Mes einame atsakomybės keliu ir tiksliai žinome, ko norime. Ir mes sakome, kad norime euro ir to, kad būtų peržiūrėtos pagalbos paketo sąlygos", – naujienų agentūrai "Reuters" sakė A.Samaras.

Naujausios apklausos rodo, kad pagal populiarumą "Syriza" neatsilieka nuo konservatyviosios "Naujosios demokratijos", tačiau prognozuojama, kad nė viena partija neužsitikrins lemiamos daugumos, tad po rinkimų tikėtinos itin įtemptos derybos dėl koalicijos.

Lėšos baigiasi

Graikijos lėšos baigiasi – turimų atsargų jai pakaks tik iki liepos, o ES ir TVF paskolų čiaupas buvo užsuktas iki artėjančių rinkimų. Jeigu Graikija atmes taupymo priemones, ji rizikuoja negauti likusių pinigų.

Graikijos kairieji argumentuoja, kad šalies pasitraukimas euro zonoje sukeltų grandininę reakciją, todėl tokio scenarijaus niekada nebus leista įgyvendinti, nors Europos lyderiai perspėja, kad finansinio gelbėjimo sutarties nesilaikymas galiausiai privers Atėnus palikti bendros valiutos klubą.

Bankų šaltiniai taip pat sakė, kad palūkanų normos priklausys nuo rinkimų rezultatų.

Sekmadienį vyksiantys rinkimai, kurie buvo paskelbti nė vienai partijai neužsitikrinus aiškios daugumos per balsavimą gegužės 6-ąją, Graikijoje bus treti per pastaruosius trejus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų