Pereiti į pagrindinį turinį

Per Europą keliaujančios pabėgėlės patiria prievartą ir lytinį priekabiavimą

2016-01-18 16:50
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Per Europą keliaujančios prieglobsčio ieškotojos susiduria su užpuolimais ir lytiniu priekabiavimu, sakoma pirmadienį paskelbtame „Amnesty International“ pranešime, kuriame šalių vyriausybės raginamos užtikrinti moterų saugumą.

Londone įsikūrusi žmogaus teisių grupė Vokietijoje ir Norvegijoje apklausė 40 migrančių moterų, kurios pirmiausia atvyko į Graikiją, o paskui keliavo per Balkanų šalis.

Visos apklaustos moterys buvo iš Irako ir Sirijos.

„Daugelis jų pranešė, kad beveik visose šalyse, per kurias jos važiavo, patyrė fizinį smurtą ir finansinį piktnaudžiavimą, buvo grabinėjamos arba verčiamos santykiauti su kontrabandininkais, apsaugos darbuotojais arba kitais pabėgėliais“, – nurodoma pranešime.

Jame sakoma, kad keliaujančios vienos arba su vaikais moterys ir merginos jautėsi ypač nesaugios pabėgėlių stovyklose Vengrijoje, Kroatijoje ir Graikijoje, kur turėdavo miegoti vienoje patalpoje su vyrais, o kartais su jais dalintis tualetu ir dušu.

„Jeigu ši humanitarinė krizė būtų kilusi kur nors kitur pasaulyje, mes tikėtumėmės skubių praktinių žingsnių didžiausią pavojų patiriančioms grupėms apsaugoti “, – sakė „Amnesty International“ atstovė Tirana Hassan (Tirana Hasan).

„Mažų mažiausiai tai būtų vienos lyties asmenims skirtų gerai apšviestų sanitarinių mazgų ir atskirų miego zonų įrengimas“, – sakė ji.

Viena 22 metų irakietė grupės atstovams sakė, kad jai atvykus į Vokietiją vienas neuniformuotas apsaugininkas siūlė jai drabužių už tai, kad ji su juo „pabūtų vienumoje“.

„Geriausias būdas išvengti kontrabandininkų priekabiavimų ir išnaudojimo – Europos vyriausybės turi nuo pat pradžių atverti saugius ir teisėtus kelius“, – kalbėjo T.Hassan.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų