Europos Komisija pataisys juodąjį valstybių sąrašą

Europos Komisija (EK) pataisys siūlytą juodąjį sąrašą šalių, kurios nepakankamai kovoja su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu, kad būtų užtikrintas ES valstybių narių pritarimas, teigia ES teisingumo komisarė Vera Jourova. Ketvirtadienį visos ES šalys vieningai atmetė EK siūlytą sąrašą.

„Siūlymas nebuvo parengtas skaidraus ir lankstaus proceso metu, kuris skatintų paveiktas šalis imtis ryžtingų veiksmų, kartu gerbiant jų teisę būti išgirstoms“, - sakoma bendrame ES šalių pareiškime.

V. Jourova tikino esanti nusivylusi šalių sprendimu, tačiau pažadėjo, kad Komisija sugrįš prie juodojo sąrašo ir atsižvelgs į ES šalių komentarus. Šios EK pastangos padės parengti sąrašą, kuriuo „nebus abejojama“, pridūrė ji.

Daugiausia prieštaravimų sulaukė JAV teritorijų Puerto Riko, Guamo, Amerikos Samoa ir Mergelių salų bei Saudo Arabijos ir Panamos įtraukimas į juodąjį sąrašą.

Tiek V. Jourova, tiek ir EK atstovas spaudai Margaritis Schinas ginčijo ES šalių teigimus, esą sąrašo sudarymo procesas buvo ydingas. Pasak M. Schino, Komisija sąrašą sudarė pagal aukščiausius skaidrumo standartus.

Kaip teigė Europos Komisija, juodasis sąrašas, į kurį įtrauktos 23 valstybės, iš jų net 7 šalys nebuvo įtrauktos į ankstesnį sąrašą, padeda užkardyti kelią pinigų plovimui ir terorizmo finansavimui ir apsaugoti ES finansų sistemą. Nors įtraukimas į sąrašą nereiškia, kad šalims įvedamos sankcijos, ES bankai ir kitos finansų institucijos, bendradarbiaudamos su į sąrašą patekusiomis valstybėmis, turėtų imtis griežtesnių finansų priežiūros priemonių.

Į sąrašą įtrauktos šalys buvo Afganistanas, Amerikos Samoa, Bahamos, Botsvana, Šiaurės Korėja, Etiopija, Gana, Guamas, Iranas, Irakas, Libija, Nigerija, Pakistanas, Panama, Puerto Rikas, Samoa, Saudo Arabija, Šri Lanka, Sirija, Trinidadas ir Tobagas, Tunisas, JAV Mergelių salos ir Jemenas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių