Europos Komisija pradėjo teisinį procesą dėl Lenkijos užginčytos ES įstatymų viršenybės

  • Teksto dydis:

Europos Komisija trečiadienį pradėjo teisinį procesą po to, kai Lenkijos Konstitucinis Teismas užginčijo Europos Sąjungos teisės aktų viršenybę.

Briuselis ne kartą perspėjo Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio) nacionalinę vyriausybę, kad jos vykdomos teisinės reformos kenkia teisinės valstybės principams Europoje, bet sulaukė neigiamų atsakymų.

Trečiadienį pradėta oficiali teisminė byla, pagal kurią Varšuvai gali tekti sumokėti didžiules baudas už jos konstitucinio teismo elgesį.

„ES teisės aktai turi būti taikomi visoje Sąjungoje“, – socialiniuose tinkluose išplatintame pranešime apie šiuos veiksmus teigė EK pirmininkės pavaduotoja vertybių ir skaidrumo klausimais Vera Jourova.

Bylos pagrindas – du Lenkijos Konstitucinio Tribunolo 2021-ųjų liepą ir spalį priimti sprendimai, kuriais buvo nutarta, kad kai kurie ES sutarčių teisės aktų aspektai yra nesuderinami su Lenkijos konstitucija.

Europos Komisija teigia, kad šie sprendimai aiškiai kvestionuoja ES teisės viršenybę.

„Komisijos tikslas – užtikrinti, kad Lenkijos piliečių teisės būtų apsaugotos ir kad jie galėtų naudotis ES teikiamais privalumais taip pat, kaip ir visi Europos Sąjungos gyventojai“, – nurodė EK.

„ES teisės viršenybė užtikrina vienodą ES teisės taikymą visoje Sąjungoje“, – pridūrė Europos Komisija.

Pasak Briuselio, kuriam anksčiau yra tekę susidurti su Lenkijos tribunolu, kuris, jo nuomone, kenkia Lenkijos teismų nepriklausomumui ir didina vyriausybės daromą įtaką teismams.

„Komisija taip pat mano, kad Konstitucinis Tribunolas nebeatitinka anksčiau įstatymu nustatytų nepriklausomo ir nešališko teismo reikalavimų“, – teigiama išplatintame pranešime.

Lenkijos griežtosios linijos šalininkas teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) į tai sureagavo itin įnirtingai ir Europos Sąjungą apkaltino rengiant sąmokslą su Vokietija, siekiant pakenkti šalies nepriklausomybei ir sukurti centralizuotą federaciją.

„Šis reikalavimas ir šantažas šiuo atveju yra nukreiptas į tai, kad būtų panaikintas Lenkijos valstybingumas, kurį mes pažįstame, Lenkijos konstitucijos prasme“, – pridūrė jis.

Varšuvai jau seniau buvo nurodyta kasdien mokėti milijono eurų ES baudas už tai, kad ji nevykdė Europos Teisingumo Teismo (ETT) sprendimo, kuriame prašoma pakeisti teisėjų drausmines procedūras.

Šiuo metu bauda siekia 440 mln. eurų, o jos dalis bus išskaičiuota iš Lenkijai skiriamos ES finansinės paramos.

Varšuva priėmė įstatymą, panaikinantį Aukščiausiojo Teismo teisėjų drausminę kolegiją, bet to nepakako, kad būtų galima nuspręsti, jog Briuselis taikė teismo sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lenkijai vėl reikia griauti tarybų sąjungos kloną- eurosojuz

Lenkijai vėl reikia griauti tarybų sąjungos kloną- eurosojuz portretas
Nevą Europos sąjunga privalo gerbti nacionalinį tapatumą ir konstitucinės tradicijas ir dabar akivaizdžus yra pavyzdys kada eurosojuzas tas sampratas pažeidžia, todėl lenkai turi reikalauti kompensacijų iš eurosojuzo, bet Europa virto i eurosojuza deka atsivertusių i liberalus ir konservatorius buvusius komunistus ir jų atžalas , todėl Lenkijai belieka vėl griauti tarybų sąjunga , tiksliau jos kloną, tik kad bambą ne trūktu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių