Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Komisijos vadovas: „ne“ Graikijos referendume reikš „ne Europai“

2015-06-29 13:05
BNS inf.
AFP nuotr.

Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pirmadienį pareiškė Graikijos rinkėjams, kad jie atmes Europos Sąjungą (ES), jei sekmadienio referendume nepritars tarptautinių kreditorių reformų pasiūlymams.

„Ne“ reikš, kad ir kaip bus suformuluotas klausimas, jog Graikija tarė ne Europai“, – spaudos konferencijoje Briuselyje sakė J.-C.Junckeris.

Jis taip pat neslėpė savo nusivylimo dėl Graikijos premjero Aleksio Cipro (Alexis Tsipras) elgesiu per derybas, skolintojams stengiantis įtikinti Atėnus priimti reformų paketą. Tos pastangos iš esmės žlugo penktadienio vakarą, A.Ciprui paskelbus apie planuojamą referendumą liepos 5 dieną.

„Po visų tų pastangų, kurias išsirūpinau iš Komisijos, jaučiuosi išduotas, nes į tas pastangas nebuvo pakankamai atsižvelgta“, – sakė J.C.Junckeris.

Jis tiesiogiai kreipėsi į graikus rinkėjus, ragindamas palaikyti skolintojų pasiūlymus dėl reformų, sakydamas, kad tai „nėra kvailas diržų veržimo paketas“.

„Tai nėra kvailas diržų veržimo paketas“, – sakė jis ir pridūrė, kad tie pasiūlymai nenumatė jokių atlyginimų arba pensijų apkarpymų, bet būtų užtikrinę didesnį socialinį teisingumą.

„Prašau Graikijos žmones balsuoti „Taip“, – sakė Europos Komisijos vadovas, pridūręs, kad „nereikėtų žudytis vien dėl to, kad kažkas bijo mirties“.

„Graikijos politiniams lyderiams laikas parodyti atsakingumą ir pasakyti savo žmonėms, kas iš tiesų pastatyta ant kortos“, – perspėjo J.-C.Junckeris.

Vis dėlto jis pripažino, kad pakeisti nusmukusią Graikijos ekonomiką į gerą pusę yra milžiniškas iššūkis.

„Tai nebus lengva, bet tai būtina“, – sakė jis.

„Kiti tai padarė, paklauskite kad ir airių, portugalų, ispanų ir latvių“,– sakė jis, paminėdamas Europos šalis, kurios įgyvendino itin skausmingas taupymo priemones, kad išsikapanotų iš ekonominės krizės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų