Europos nacionalistai buria naują aljansą Varšuvoje

Europos kraštutinių dešiniųjų ir nacionalistų partijų lyderiai šeštadienį susitinka Varšuvoje, siekdami sukurti galingą naują aljansą, kuris taptų antra pagal dydį grupe Europos Parlamente.

Derybose dalyvauja apie 14 partijų, jas priima Lenkijos valdančiosios dešiniosios populistinės „Teisė ir teisingumo“ partijos (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis. Tikimasi, kad jose dalyvaus Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas ir Prancūzijos kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen.

M. Le Pen, kandidatė į Prancūzijos prezidentus per rinkimus balandį, sakė, kad susitikimas yra „svarbus žingsnis“, bet ji nesitiki greitu laiku paskelbti apie naują grupę. „Galime optimistiškai vertinti, kad ši politinė jėga atsiras per ateinančius mėnesius“, – žurnalistams sakė ji.

Vienas žymus nedalyvaujantis yra Italijos „Lygos“ lyderis Matteo Salvini, paskelbęs pareiškimą, kuriame sakoma, kad „laikas turi būti tinkamas, o egoizmas ir baimė (tiek partijų, tiek tautų) turi būti įveikti“. M. Salvini liepą buvo vienas iš pasirašiusiųjų deklaraciją, skelbiančią „didžiojo aljanso“ planus Europos Parlamente. „Lyga“ ir M. Le Pen „Nacionalinis sambūris“ priklauso Europos Parlamento Tapatybės ir demokratijos frakcijai, o PiS, Ispanijos „Vox“ ir „Italijos broliai“ yra Europos konservatorių ir reformatorių frakcijoje.

V. Orbano „Fidesz“ kovą paliko Europos liaudies partiją – didžiausią parlamento frakciją – ir ieško naujų namų. Vengrijos šeimų ministrė Katalin Novak sakė, kad partijos tikslas yra „užtikrinti, jog žmonės, nusiteikę tautiškai, už laisvę, prieš imigraciją ir gerbiantys tradicines šeimos vertybes, būtų kuo stipriau atstovaujami priimant Europos sprendimus“.

Europos Sąjunga kaltina Lenkiją ir Vengriją demokratinių laisvių naikinimu pastaraisiais metais ir pagrasino nutraukti finansavimą pasinaudojus nauju mechanizmu. Lenkija ir Vengrija teigia, kad kyla pavojus jų suverenitetui, ir laikosi vis euroskeptiškesnės retorikos.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis penktadienį pareiškė, kad Europa atsidūrė „lūžio taške“, ir paragino valstybes nares padaryti galą „uzurpacijai, kai valdžia koncentruojama Europos elito rankose“.

M. Le Pen spalį jau susitiko su M. Morawieckiu ir V. Orbanu, pareikšdama paramą jų nesutarimams su ES ir tvirtai pozicijai prieš masinę imigraciją. Tačiau penktadienį ji sakė, kad naujo aljanso kūrimas nebus greitas, nes „suvienyti politinius judėjimus yra ilgas kelias, tam reikia laiko".

)



NAUJAUSI KOMENTARAI

valio nors yra patriotu

valio nors yra patriotu portretas
o ne es pyd —u subiniu laizytoju!

pagarba

pagarba portretas
lenkams ir vengrams/orbano/ to reikia ir Lietuvai tik be socberg mafijos su visa lgbt usniku saika VIVA POLSKA I MADJARY /ORBAN/===

Anonimas

Anonimas portretas
...nieko nusikalstamo tu politiku mastyme ir veikloje -nera;tai zmoniu ,kovojanciu uz savo tautos TAPATYBES ishlaikyma pozicija. Tie tautu lyderiai ---neburia invaziniu imigrantu i SVETIMAS valstybes ----jie kovoja [[taikiai]] kiekvienas uz savo valstybes teritorini SAUGUMA,SAVO tautos identishkumo apsauga ,,,JIE neburia grupuociu smelktis i SVETIMAS teritorijas.. Uz tautos sauguma,,tautishkumo apsauga
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių