Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Parlamentas pasmerkė Rusijos spaudimą

A.Ufarto/BFL nuotr.

Europos Parlamentas (EP) pasmerkė Rusijos spaudimą Europos Sąjungos Rytų partnerėms, kurios rodo pastangas suartėti su Bendrija. Keli europarlamentarai pastebėjo, kad Rusija siekia išlaikyti savo įtakos zoną šantažuodama Ukrainą, Moldovą ir Gruziją.

Europos Parlamentas taip pat diskutavo apie galimus glaudesnius Baltarusijos ir Europos Sąjungos santykius su sąlyga, kad bus paleisti politiniai kaliniai.

Ruošiantis aukščiausio lygio vadovų susitikimui Vilniuje, kuriame Europos Sąjunga tikisi parašais sutvirtinti glaudesnius santykius su Ukraina, Moldova ir Gruzija, šios šalys patiria Rusijos spaudimą. Pirmiausia – ekonominį.

„Turime kartu atremti Kremliaus spaudimą ir provokacijas. Nereikia išsigąsti ir jų gąsdinimų. Reikia remti ir ginti savo Rytų partneres ir atverti rinką Moldovos vynui“, – kalba EP Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ frakcijos narė Kristina Ojuland.

„Rusija vienu metu Rytų partnerėms spiria į koją ir spaudžia ranką. Laikas Rusijai parodyti raudoną kortelę“, – ragina EP Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcijos narys Seanas Kelly.

Kai kurie europarlamentarai Rusijos veiksmus pavadino Šaltojo karo mąstysena, o importo draudimą vertina kaip Pasaulio prekybos organizacijos taisyklių pažeidimą.

Nemažai jų kvietė Europos Sąjungos institucijas rasti priemonių padėti Ukrainai, Moldovai ir Gruzijai atremti didžiosios kaimynės šantažą.

Diskusijų Europos Parlamente sulaukė ir Baltarusijos klausimas. Atidaryti jai vartus, duris ir langus – tokį siūlymą parengęs europarlamentaras Justas Paleckis sako, kad Vilniaus susitikimas tam yra puiki galimybė.

„Yra tokių politikų Europoje, kurie mano, kad Baltarusija yra prarasta šalis Europai. Iš tiesų ne taip. Tai šalis Europos centre, tai šalis, kurios gyventojai gauna daugiausiai Šengeno vizų, jei skaičiuotume [vizų skaičių] tūkstančiui gyventojų. Ryšiai yra intensyvūs. Jie turi būti dar intensyvesni, ir tuomet galbūt tikrai bus teigiami pokyčiai šioje šalyje“, – įsitikinęs EP narys, rengęs pranešimą apie ES santykius su Baltarusija, Justas Paleckis.

„A. Lukašneka yra paskutinis Europos tironas, o jo šalis 2014-aisiais nori surengti Pasaulio ledo ritulio čempionatą. Tai  visiškai nepriimtina. Ledo ritulio asociacija elgiasi neatsakingai organizuodama jį Baltarusijoje ir negerbia žmogaus teisių. Manau, kad sportas nėra svarbesnis nei žmogiškumas“, – pasisakė EP Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ frakcija narys Olle Schmidtas.

„Nepalaikau sporto renginių biokoto, bet tai nereiškia, kad nereikia neišnaudoti šio svarbaus sporto renginio atkreipti ne tik visos Europos, bet ir viso pasaulio dėmesį į žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje. Tai būtų geras būdas iliustruoti tai, apie ką dabar kalbame“, – pastebi Europos Komisijos narys, atsakingas už ES kaimynystės politiką, Štefanas Fule.

Dauguma europarlamentarų pabrėžė, kad santykiai su Baltarusija atšilti galės tik paleidus politinius kalinius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų