Pereiti į pagrindinį turinį

Europos Taryba ruošiasi siųsti stebėtojus į Krymą ir tirti susirėmimus Kijeve

2014-03-10 16:59
DMN inf.
Sebastianas Kurzas
Sebastianas Kurzas / Scanpix nuotr.

Ukraina prašo Europos Tarybos žmogaus teisių gynėjų ištirti susirėmimus, kurie privedė iki prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo, ir stebėti mažumų padėtį Kryme, kurį dabar kontroliuoja prorusiškos pajėgos.

Iki gegužės Tarybai pirmininkaujanti Austrija pirmadienį pareiškė, kad susitarė su Ukraina peržiūrėti numatomo Maskvos palaikomo referendumo dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos teisėtumą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė, kad toks referendumas būtų neteisėtas ir pažeistų Ukrainos konstituciją.

Europos Tarybos ekspertai pabandys šią savaitę atvykti į Krymą ir susipažinti su jame gyvenančių mažumų problemomis, pareiškė Austrijos užsienio reikalų ministro atstovas Sebastianas Kurzas (Sebastjanas Kurcas) Kijeve.

Kijeve vykusiose Ukrainos vyriausybės ir Europos Tarybos derybose buvo nuspręsta, kad Tarybos ir patariamąją funkciją konstituciniais klausimais atliekančios vadinamosios Venecijos komisijos teisės ekspertai peržiūrės kovo 16 dienos referendumo dėl Krymo prisijungimo prie Rusijos teisėtumą.

Toliau 47-ių šalių Taryba taip pat konsultuos Ukrainą politinės, teisinės ir konstitucinės reformos klausimais.

„Mes džiaugiamės, kad Ukrainos vyriausybė priėmė Europos Tarybos pasiūlymą, kuriuo toliau siekiama prisidėti prie pastangų išspręsti konfliktą taikiu keliu“, – sakė S.Kurzas.

Europos Taryba yra paruošusi Europos žmogaus teisių konvenciją, kuriai įsigaliojus 1953 metais buvo įsteigtas Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų