EVA aiškinasi galimus ryšius tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir reto kraujagyslių susirgimo

Europos vaistų agentūra (EVA) penktadienį pranešė, kad aiškinasi galimus ryšius tarp „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso ir vieno reto kraujagyslių veiklos sutrikimo.

Tokia žinia nuskambėjo EVA anksčiau šią savaitę perspėjus, kad šis preparatas „labai retais“ atvejais gali sukelti ir kraujo krešulių susidarymą.

EVA nurodė nagrinėjanti penkis labai reto kapiliarų pralaidumo sindromo atvejus. Šiam susirgimui „būdingas skysčių nutekėjimas iš kraujagyslių, sukeliantis audinių patinimą ir kraujospūdžio kritimą“.

Amsterdame įsikūrusi EVA anksčiau penktadienį pranešė, kad pradėjo aiškintis galimus ryšius tarp „Johnson & Johnson“ vakcinos nuo koronaviruso ir neįprastų kraujo krešulių po pranešimų apie keturis atvejus, kurių vienas buvo mirtinas.

„Vienas atvejis nustatytas per klinikinius bandymus, o dar trys atvejai – platinant vakciną JAV. Vienas iš jų buvo mirtinas“, – pranešė agentūra.

EVA jau patvirtino amerikiečių bendrovės „Johnson & Johnson“ vakciną, tačiau jos platinimas visų 27 ES valstybių teritorijoje turėtų prasidėti tik vėliau šį mėnesį.

Tiek „Johnson & Johnson“, tiek „AstraZeneca“ preparatas sukurti pasitelkus panašią adenoviruso vektoriaus technologiją.

EVA pareiškė nagrinėjanti naujus pranešimus ir pažadėjo „apsispręsti, ar reikės imtis reguliavimo priemonių“ – paprastai tai reiškia, kad preparato instrukcijoje atnaujinama informacija apie šalutinius poveikius.

Vaistų agentūra anksčiau šią savaitę pranešė žinanti apie nepageidaujamus atvejus, susijusius su „Johnson & Johnson“ vakcina, tačiau nurodė mažesnį jų skaičių (tris) ir nepaminėjo paskiepyto asmens mirties.

Bendras atvejų skaičius yra „itin mažas“, palyginti su 4,5 mln. visame pasaulyje suleistų „Johnson & Johnson“ preparato dozių, per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją sakė EVA saugos skyriaus vadovas Peteris Arlettas (Peteris Arletas).

„Tačiau tai atidžiai stebima... Manau, kad nesuklysčiau pasakęs, jog šis klausimas intensyviai stebimas kalbant apie visas vakcinas“, – pridūrė P. Arlettas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių