Everesto kalno regione uždrausti vienkartiniai plastiko gaminiai

Aukščiausio pasaulyje Everesto kalno regione uždrausti vienkartiniai plastiko gaminiai, paskelbė Nepalo pareigūnai.

Šiemet Everestas susilaukė rekordinio alpinistų skaičius, o Nepalo vyriausybės pradėtos švaros akcijos metu nuo Everesto surinkta per 10 tonų šiukšlių.

Draudimas Kumbu Pasan Lamu savivaldybėje, kurioje yra Everesto kalnas ir dar kelios Himalajų viršukalnės, galios visiems plastiko gaminiams, storesniems nei 30 mikronų (0,03 mm) storio. Taip pat draudžiami visi plastikiniai buteliai. Draudimas įsigalios nuo kitų metų sausio.

„Jei pradėsime dabar, galėsime ilgam laikui užtikrinti švarą mūsų regione, Evereste ir kituose kalnuose“, – naujienų agentūrai AFP sakė vietos pareigūnas Ganeshas Ghimire.

Kasmet į šį regioną atvyksta 50 tūkst. turistų, dauguma jų – alpinistai.

Kad užtikrintų draudimo veiksmingumą, vietos tarnybos bendradarbiaus su žygių organizatoriais, oro linijomis ir Nepalo alpinizmo asociacija, tačiau kol kas neskelbiama apie nuobaudas pažeidėjams.

Aplinkosaugininkai taip pat sunerimę, kad Everesto kalno tarša veikia žemiau slėnyje esančius vandens šaltinius.

Prieš 6 metus Nepalas įvedė 4 tūkst. dolerių depozitą alpinistų komandai. Pinigai alpinistams grąžinami, jei kiekvienas žmogus nusileidęs atnešdavo bent 8 kg šiukšlių. Vos kas antras alpinistas susigrąžindavo sumokėtus pinigus.

Dėl klimato kaitos tirpstantys ledynai atveria šiukšles ir žuvusių alpinistų kūnus ant Everesto kalno, susikaupusius per 66 metus nuo tada, kai į aukščiausią pasaulio viršukalnę pirmą kartą įkopė Edmundas Hillary'is ir Tenzingas Norgay'us.

Šiemet Everesto viršukalnę šturmavo 885 alpinistai – 644 kopė iš pietų, Nepalo, pusės, o 241 – iš šiaurės, Tibeto, pusės.

Šių metų alpinizmo sezono metu Evereste žuvo jau 11 žmonių.

Praeitą savaitę Nepalo vyriausybė įspėjo alpinistus įkopti bent į vieną viršukalnę, aukštesnę nei 6 500 m, prieš bandant kelionę iki Everesto viršūnės.

Vyriausybė taip pat siūlo padidinti leidimo kopti į Everestą kainą iki 35 tūkst. dolerių ir iki 20 tūkst. dolerių už leidimą kopti į kitus kalnus, aukštesnius nei 8 km.

Šiuo metu Vyriausybė išduoda leidimą kopti į Everestą už 11 tūkst. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių