„Facebook“ priežiūros taryba priims sprendimą dėl D. Trumpo paskyros blokavimo

Socialinis tinklas „Facebook“ ketvirtadienį pranešė, kad paprašė savo nepriklausomų ekspertų išaiškinti, ar reikia toliau blokuoti buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) paskyrą dėl „maišto kurstymo“.

„Facebook“ ir „Instagram“ blokavo D. Trumpo paskyras, kai sausio 6 dieną jo šalininkai šturmavo JAV Kapitolijų. Dėl šios atakos Atstovų Rūmai prezidentui surengę antrą apkaltą.

Didžiausias pasaulio socialinis tinklas sprendimą paveda priimti jo nepriklausomai priežiūros tarybai, neoficialiai vadinamai jo „aukščiausiuoju teismu“. Valdybos priimtų sprendimų privalo net „Facebook“ vadovas Markas Zuckerbergas (Markas Zakerbergas).

„Manome, kad mūsų sprendimas buvo būtinas ir teisingas“, – tinklaraštyje parašė bendrovės pirmininko pavaduotojas pasauliniams reikalams Nickas Cleggas (Nikas Klegas).

„Mūsų sprendimas blokuoti tuometinio prezidento D. Trumpo prieigą buvo priimtas ypatingomis aplinkybėmis: JAV prezidentas aktyviai kurstė smurtinį maištą, skirtą užkirsti kelią taikiam valdžios perdavimui; žuvo penki žmonės, įstatymų leidėjai bėgo iš demokratijos buveinės“, – parašė jis.

Precedento neturinčios aplinkybės privertė imtis precedento neturinčių veiksmų prieš D. Trumpą, toliau aiškino N. Cleggas, buvęs britų vicepremjeras.

„Facebook“ priežiūros taryba įgaliota priimti galutinius sprendimus dėl to, kas gali likti, o kas turi būti pašalinta iš didžiausio pasaulyje socialinio tinklo.

Šis organas buvo suformuotas praėjusių metų pabaigoje, kilus susirūpinimui dėl JAV prezidento rinkimus lydėjusios dezinformacijos ir manipuliacijų,

D. Trumpo prieiga prie „Facebook“ liks blokuojama, kol taryba priims sprendimą, sakė N. Cleggas.

„Tikimės, kad, atsižvelgdama į mūsų sausio 7 dienos veiksmų aiškų pateisinimą, ji (taryba) palaikys mūsų priimtą sprendimą“, – nurodė N.Cleggas.

„Facebook“ taip pat laukia „tarybos rekomendacijų dėl [paskyrų] blokavimo, kai vartotojas yra politinis lyderis“, pridūrė jis.

D. Trumpo paskyros blokavimas sukėlė įvairių reakcijų. Vieni sakė, kad D. Trumpą reikėjo blokuoti daug anksčiau, kiti piktinosi, kad prezidentas buvo užtildytas internete.

„Mes laikomės požiūrio, kad atvirose demokratijose žmonės turi teisę išgirsti, ką sako jų politikai – gero, blogo ar bjauraus – tam, kad galima būtų juos priversti atsakyti“, – sakė N. Cleggas.

„Bet tai niekada nereiškė, kad politikas gali sakyti, kas jam patinka“, – kalbėjo jis.

„Facebook“ kontrolės tarybą sudaro atstovai iš įvairių šalių; tarp jų esama teisininkų, žmogaus teisių aktyvistų, vienas Nobelio taikos premijos laureatas ir buvęs Danijos premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių