Filipinų prezidentu paskelbtas F. Marcosas jaunesnysis

Ferdinandas Marcosas jaunesnysis trečiadienį buvo paskelbtas naujuoju Filipinų prezidentu po triuškinamos pergalės, kuri, kaip baiminasi žmogaus teisių gynėjai ir religiniai lyderiai, gali susilpninti į korupciją linkusios šalies demokratiją.

F. Marcosas, kuris oficialiai pradės eiti pareigas kitą mėnesį, surinko daugiau kaip 31,6 mln. balsų, arba 58,8 proc. visų balsų, rodo parlamento paskelbti galutiniai balsų skaičiavimo rezultatai.

Jis tapo pirmuoju prezidento rinkimų dalyviu, laimėjusiu absoliučią balsų daugumą, nuo tada, kai 1986 metais per visuotinį sukilimą buvo nuverstas jo tėvas – diktatorius, kuriam valdant buvo plačiai paplitęs kyšininkavimas ir žmogaus teisių pažeidimai.

Bendroje Atstovų rūmų ir Senato sesijoje oficialiai patvirtinti rezultatai ir 64 metų F. Markosas paskelbtas 17-uoju Filipinų prezidentu. Jis bus inauguruotas birželio 30 dieną.

Prie F. Marcoso pergalės greičiausiai prisidėjo tai, kad internete prieš rinkimus nepaliaujamai buvo teisinama ir reabilituojama jo šeimos praeitis, taip pat buvo sudarytos sąjungos su konkuruojančiomis politinėmis dinastijomis, turinčiomis priemonių daryti įtaką rinkėjams savo regionuose.

Jo liberalioji varžovė Leni Robredo užėmė antrąją vietą, surinkusi šiek tiek daugiau nei 15 mln. balsų.

Viceprezidento rinkimų nugalėtoja buvo paskelbta F. Marcoso bendražygė Sara Duterte, kadenciją baigiančio prezidento Rodrigo Duterte dukra.

Buvusi pirmoji ponia, 92 metų Imelda Marcos, kuri buvo šeimos sugrįžimo iš tremties į valdžios viršūnę varomoji jėga, į parlamento, kuriame dar 2019 metais dar dirbo, salę buvo įvežta neįgaliojo vežimėliu. Prie jos prisijungė naujoji pirmoji ponia Louise Araneta-Marcos, taip pat kiti giminaičiai ir rėmėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių