Pereiti į pagrindinį turinį

Finansininkai ieško brastos

2008-10-28 09:00
Finansininkai ieško brastos
Finansininkai ieško brastos / AFP nuotr. Biržos: vertingų popierių kainos vakar beveik visame pasaulyje smuko dar labiau.

Finansų krizės pabaigos nematyti. Vakar prasidėjusi vertybinių popierių prekyba daugelyje pasaulio biržų buvo nuostolinga įmonėms.

Biržų indeksai Europos šalyse vėl krito. Kai kur iki rekordinio lygio, užfiksuoto prieš penkerius metus. Europos valiuta vėl rekordiškai pigo JAV dolerio atžvilgiu. O Rusijos biržos po penktadienio griūties taip ir nebuvo atidarytos.

Ekspertai kalba, kad tai gali būti dar ne pabaiga. "Juntamas nepastovumas. Svyruoja ne tik biržų indeksų, bet ir valiutos kainos. Tačiau daug kas priklauso nuo šalių vadovų sprendimų", – sakė Škotijos karališkojo banko analitikas Neilas Parkeris.

Didesnis nei Europoje biržų indeksų smukimas užfiksuotas Azijoje. Japonijos "Nikkei" indeksas nukrito iki žemiausio, prieš 26 metus užfiksuoto, lygio. Tačiau šalies valiuta jena vakar JAV dolerio atžvilgiu brango. Susirūpinimą dėl jenos kainos svyravimo išreiškė Didžiojo septyneto finansų ministrai.

"Neatrodo, kad ši pasaulio finansų krizė bus greitai išspręsta", – apie padėtį vertybinių popierių rinkose atviravo Mumbajaus biržos makleris Atulas Mehra. Kai kurių šalių vyriausybės jau priėmė sprendimą palaikyti savo valiutų kursą. Tačiau ekspertai abejoja, kad tai stabilizuos biržų kainų indeksus.

Kainų smukimo tendencijos vyravo ir Lietuvos biržose. Šiame fone išsiskyrė brangusios Kauno "Sanito" ir "Invaldos" akcijos. Iš pigusių įmonių tradiciškai aktyviau prekiauta "Teo LT", Kėdainių "Lifosos" ir Ūkio banko vertybiniais popieriais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų