„Frontex“: aptiktų neteisėtų ES sienos kirtimų skaičius šiemet krito 42 procentais

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) sienų ir pakrančių apsaugos agentūra „Frontex“ antradienį pranešė, kad nuo šių metų pradžios nustatytų neteisėtų sienos kirtimų atvykstant į Bendriją skaičius, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo 42 procentais.

Pastebėtų neteisėto atvykimo į ES atvejų skaičius „per pirmuosius devynis šių metų mėnesius sumažėjo 42 procentais iki 166 tūkst.“, sakoma pranešime.

„Frontex“ nurodė, kad nelegalaus sienų kirtimo atvejų 79 proc. sumažėjo kelyje per Vakarų Balkanus ir 64 proc. – per centrinę Viduržemio jūros regiono dalį.

Per Vakarų Balkanus į ES šiemet atvyko beveik 17 tūkst. būsimų prieglobsčio prašytojų, o per centrinę Viduržemio jūros dalį – maždaug 47,7 tūkstančio.

Tačiau priduriama, kad nelegalaus sienų kirtimo iš Afrikos atvejų skaičius padvigubėjo. Per pirmuosius devynis šių metų mėnesius tokių atvejų buvo daugiau kaip 30,6 tūkstančio.

Didžiausias augimas užfiksuotas prie ES rytinių sausumos sienų, įskaitant Lenkijos sieną. Šiame sektoriuje užfiksuota kone 13,2 tūkst. sienos kirtimų ir tai reiškia 192 proc. padidėjimą palyginti su 2023 metų laikotarpiu nuo sausio iki rugsėjo.

Lenkija ir jos kaimynė Čekija praėjusią savaitę paragino ES įvesti griežtesnius suvaržymus nei numatyta bloko naujajame pakte dėl migracijos ir prieglobsčio suteikimo, turinčiame įsigalioti 2026 metais.

Gegužę priimtomis taisyklėmis siekiama padalyti visoms 27 bloko šalims atsakomybę priimti prieglobsčio prašytojus ir paspartinti asmenų, kuriems prieglobstis neturėtų būti suteikiamas, deportavimą.

„Frontex“ naujausius statistinius duomenis pateikė prieš šią savaitę Briuselyje įvyksiantį ES lyderių susitikimą. Vienas svarbiausių susitikimo darbotvarkės klausimų bus imigracija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių