Didžiojo septyneto šalys perspėja dėl „Facebook Libra“ kriptovaliutos

„Facebook“ ketina paleisti „Libra“ kriptovaliutą, tačiau tam priešinasi Didžiojo septyneto (G7) šalys. Pasak jų, „Libra“ negali būti paleista, kol bendrovė neįrodys, kad valiuta yra saugi, praneša BBC.

G7 šalių paskelbtoje ataskaitoje įspėjama, kad tokios kriptovaliutos, kaip „Libra“, kelia grėsmę pasaulinei finansų sistemai. Ataskaitoje pateikiamos iš viso 9 pagrindinės grėsmės.

G7 šalys taip at perspėja, kad „Libra“ gali nesulaukti centrinių bankų malonės, net jei projekto rėmėjai pagerins saugumo padėtį. Prieš kelias dienas „Facebook“ kriptovaliutai buvo suduotas dar vienas smūgis – iš projekto pasitraukė mokėjimo kortelių milžinai „Mastercard“ ir „Visa“.

G7 šalių ataskaitą rengė pareigūnai iš centrinių bankų, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Finansinio stabilumo valdybos, koordinuojančios Didžiojo dvidešimtuko (G20) ekonomikų taisykles.

Ataskaitoje teigiama, kad tokių kriptovaliutų, kaip „Libra“, projektai turi būti teisiškai patikimi, saugoti klientus ir užtikrinti, kad kriptovaliuta nesinaudojama plaunant pinigus ar finansuojant terorizmą.

„Libra“ kiek skiriasi nuo įprastų kriptovaliutų, kaip bitkoino, nes naujoji kriptovaliuta bus „pririšta“ prie gerai žinomų valiutų, kaip dolerio ir euro.

Nors taip siekiama išvengti didelių valiutos kurso šuolių ir nuosmukių, G7 ataskaitoje tvirtinama, kad pasaulinės kriptovaliutos, kaip „Libra“, gali kelti daugybę problemų, įskaitant ir palūkanų normas nustatinėjantiems centriniams bankams

„Libra“ esą taip pat gali pakenkti konkurencijai ir net kelti grėsmę finansiniam stabilumui, jei daugelis naudotojų staiga prarastų pasitikėjimą šia skaitmenine valiuta.

Tiesa, G7 ataskaitoje taip pat pripažįstama, kad kriptovaliutos gali leisti greičiau ir pigiau pervesti pinigus, o dabartinė sistema esą yra „lėta, brangi ir neaiški“.

„Libra“ asociacija, kurią sudaro keliasdešimt bendrovių, tarp jų – „Facebook“, pirmąjį valdybos posėdį organizuoja pirmadienį Ženevoje.

Prieš kelias dienas iš asociacijos pasitraukė ne tik „Mastercard“ ir „Visa“, bet ir „eBay“ bei „Paypal“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Jankiai ja ruošias savo USD pakeist - ach kiek Pasauly atsiras žaliai apklijuotų sienų!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių