Pereiti į pagrindinį turinį

Garbingas apdovanojimas – prancūzui

2008-10-10 09:00

Nobelio literatūros premija vakar atiteko prancūzui. Romanistas Jeanas Marie Gustave'as Le Clezio įvertintas už poetinį avantiūrizmą ir juslinę ekstazę.

Karališkoji Švedijos mokslų akademija 68 metų J.M.G.Le Clezio pavadino "naujų nuotrūkių, poetinio avantiūrizmo ir juslinės ekstazės autoriumi, žmogiškumo anapus ir žemiau viešpataujančių civilizacijų tyrinėtoju".

Rašytojas pelnė romano meistro šlovę 1980 m. išleidęs knygą "Dykuma". Pasak akademijos, šiame romane "atskleidžiami didingi prarastosios Šiaurės Afrikos kultūros vaizdiniai, kontrastuojantys su požiūriu į Europą nepageidaujamų imigrantų akimis".
Akademijos pranešime taip pat sakoma, jog J.M.G.Le Clezio anksti "išsiskyrė kaip didelį dėmesį ekologinėms problemoms skiriantis rašytojas, o šios nuostatos pabrėžiamos jo romanuose "Terra Amata", "Karas" ir "Milžinai".

Pats rašytojas išgirdęs žinią apie savo įvertinimą negalėjo patikėti. Kalbėdamas Švedijos radijui kūrėjas sakė, kad žinia apie apdovanojimą jį labai sujaudino.
"Man didelė garbė, nuoširdžiai dėkoju Nobelio akademijai", – sakė jis.
J.M.G.Le Clezio atiteks 10 mln. Švedijos kronų (3,7 mln. litų), auksinis medalis ir diplomas, kuriuos per Stokholme vyksiančią oficialią ceremoniją jam įteiks Švedijos karalius Carlas XVI Gustafas. Ceremonija įvyks gruodžio 10 d., kai minimos premijų įsteigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

Pernai Nobelio literatūros premija buvo pagerbta britų rašytoja Doris Lessing.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų