Pereiti į pagrindinį turinį

Gedulas kvepėjo paraku

2008-12-10 09:00
Gedulas kvepėjo paraku
Gedulas kvepėjo paraku / AFP nuotr. Kova: Graikijos teisėsauga atrodo bejėgė prieš įtūžusius riaušininkus.

Šimtai sudegintų pastatų, šimtai sužeistų ir suimtųjų, pelenų, nuolaužų ir šiukšlių kalnai – taip Graikijoje išaušo diena, kai buvo laidojamas žmogus, nuo kurio prasidėjo visą šalį apėmę neramumai.

Nepagailėjo net Kalėdų eglės

Įniršę ir nesutramdomi anarchistai vakar ketvirtą parą karaliavo Graikijos sostinėje ir kituose šalies miestuose. Jie plėšė ir degino parduotuves, bankus, automobilius, o į policininkus svaidė akmenis ir butelius su degiais skysčiais. Riaušininkai puolė policijos nuovadas, viešbučius ir netgi padegė Kalėdų eglę Atėnų centre.

Naktį į antradienį graikų policija sulaikė maždaug 100 riaušininkų. Patiems pareigūnams irgi kliuvo. Pirmadienį sužalojimų patyrė 12 policininkų.

Nuo šeštadienio iki antradienio vien Atėnuose užfiksuota 200 gaisrų, suimta 170 chuliganų.

Užsienyje gyvenantys graikai taip pat surengė demonstracijas Londone, kur buvo sulaikyti penki žmonės, Berlyne ir Nikosijoje.

Riaušės vyko ketvirtą parą

Visoje Graikijoje vakar nedirbo mokyklos ir universitetai. Atėnuose tūkstančiai žmonių surengė demonstraciją, reikalaudami nubausti 15-mečio Aleksio Grigoropulo nužudymo kaltininkus. Paauglys šeštadienį žuvo nuo policininko kulkos.

Eitynių priešakyje buvo nešamas didelis plakatas su užrašu "Žmogžudžiai! Vyriausybė – kaltininkė." Demonstrantai prie parlamento rūmų susigrūmė su policija.

Neramu vakar buvo ir kituose Atėnų rajonuose. Chuliganai užmėtė akmenimis keturias policijos nuovadas. Pareigūnai panaudojo ašarines dujas prieš universitete užsibarikadavusius studentus. Jaunuoliams užėmus politechnikumą ir netoliese esančią Atėnų teisės mokyklą, buvo uždarytos aplinkinės gatvės.

Valdžia atrodo bejėgė

"Aš įsiutęs dėl to, kas įvyko, – žiniasklaidai pasakojo vienas studentas, dalyvavęs riaušėse. – Tas policininkas, nuspaudęs gaiduką, turi suprasti, kad nužudė vaiką."

Graikijos ministras pirmininkas Kostas Karamanlis po skubaus vyriausybės posėdžio pirmadienį žadėjo nubausti žmogžudystės kaltininkus. Premjeras taip pat sakė nesitaikstysiąs su riaušininkais, kurie pasinaudojo tragedija plėšti ir rengti pogromus.

Vakar po pietų A.Grigoropulas buvo palaidotas Palio Faliro kapinėse pietiniame Atėnų priemiestyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų