Pereiti į pagrindinį turinį

Gegužės 6-osios byloje – pirmas nuosprendis

2013-04-26 23:59
Gegužės 6-osios byloje – pirmas nuosprendis
Gegužės 6-osios byloje – pirmas nuosprendis / "Scanpix" nuotr.

"Niekas nieko už grotų nekiša dėl politinių sumetimų", – vakar pareiškė Rusijos vadovas Vladimiras Putinas ir... tą pačią dieną teismas už grotų pasodino opozicijos aktyvistą Konstantiną Lebedevą.

"Reikia laikytis įstatymų"

Per tiesioginę prezidento pokalbio su šalies gyventojais transliaciją radijo stoties "Echo Moskvy" vyriausiasis redaktorius Aleksejus Venediktovas pareiškė, kad trečioji V.Putino kadencija kvepia stalinizmu, ir išvardijo didelio atgarsio sulaukusias pastarojo meto bylas: pankroko grupės "Pussy Riot", Bolotnajos aikštės opozicionierių ir tinklaraštininko Aleksejaus Navalno, spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms.

"Niekas nieko specialiai už grotų nekiša dėl kokių nors politinių sumetimų, – atsakė šalies vadovas. – Ne už politines pažiūras ir net ne už veiksmus, o už įstatymų pažeidimus žmonės nuteisiami teismo posėdžiuose."

Jis pabrėžė, kad visi privalo laikytis įstatymų ir būti prieš jį lygūs.

"Ir štai tos merginos iš "Pussy Riot", ir štai tie vaikigaliai, kurie niekina mūsų karių kapus, – visi jie privalo būti lygūs prieš įstatymą ir už tai atsakyti", – sakė prezidentas.

Masinių renginių klausimu V.Putinas pridūrė: "Galima juos rengti ir netgi reikia, bet laikantis įstatymų, kad nebūtų trikdomas normalus kitų žmonių gyvenimas."

Pripažino kaltę

Tą pačią dieną Maskvos teismas už masinių neramumų organizavimą per protesto akciją pernai gegužės 6 d. dvejiems su puse metų kalėjimo nuteisė "Kairiojo fronto" aktyvistą K.Lebedevą.

"Atsižvelgiant į švelninančias aplinkybes, paskirti mažesnę nei įstatyme numatyta minimali bausmė", – paskelbė teisėjas ir pridūrė, kad laikas, nuteistojo jau praleistas už grotų, bus įskaičiuotas.

Pirmadienį prokuroras Michailas Rezničenka prašė teismo opozicionieriui skirti penkerius metus kalėjimo.

"Prašau atsižvelgti į mano atgailavimą ir skirti švelnesnę bausmę", – tardamas paskutinį žodį sakė K.Lebedevas. Vykstant tyrimui jis pripažino kaltę ir sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

Išvadino Judu

Nuteistojo bendražygiai iš "Kairiojo fronto" pasmerkė jo poelgį, nes jis esą pasielgė negražiai kitų Gegužės 6-osios bylos kaltinamųjų atžvilgiu.

"Kairysis frontas" mano, kad K.Lebedevo poelgis yra niekšybė ir išdavystė", – rašoma opozicinio judėjimo koordinatoriaus Sergejaus Udalcovo, kuris taip pat kaltinamas masinių neramumų organizavimu, tinklaraštyje. S.Udalcovui šiuo metu skirtas namų areštas.

Kitas "Kairiojo fronto" koordinatorius Konstantinas Kosiakinas teigė, kad po verdikto K.Lebedevui kitiems kaltinamiesiems neverta tikėtis išteisinamojo nuosprendžio.

"K.Lebedevas pasielgė kaip Judas, kad išgelbėtų savo kailį. Tai didelis smūgis "Kairiojo fronto" aktyvistams", – sakė K.Kosiakinas.

Gegužės 6-osios byla

"Kairiojo fronto" aktyvistai S.Udalcovas, K.Lebedevas ir Leonidas Razvozžajevas kaltinami tuo, kad 2012 m. gegužės 6 d., finansuojant Gruzijos politikui Georgijui Targamadzei, organizavo masinius neramumus Maskvos Bolotnajos aikštėje.

Ši byla pradėta po televizijos NTV parodyto filmo "Protesto anatomija 2", kuriame teigiama, kad opozicija, finansuojama iš užsienio, ketina jėga perimti valdžią Rusijoje.

Prokurorai teigė, kad K.Lebedevas per nenustatytus asmenis tris kartus gavo pinigų iš G.Targamadzės: 30 tūkst. dolerių 2012 m. balandį arba gegužę, 90 tūkst. – birželį, ir dar 42 tūkst. dolerių – rugpjūtį.

Skelbdamas nuosprendį teisėjas sakė, kad K.Lebedevas platino agitacinę literatūrą su antivyriausybiniais šūkiais Tverės ir kitų miestų gyventojams.

Teismas taip pat įvertino kaltinamųjų keliones po stovyklas, kurias įvairiuose regionuose organizuodavo Valstybės Dūmos deputatas ir vienas "Kairiojo fronto" steigėjų Ilja Ponomariovas, kaip pasirengimą masiniams neramumams.

Praėjusį mėnesį Maskvos teismas pratęsė L.Razvozžajevo areštą iki rugpjūčio 6 d. S.Udalcovui skirtas namų areštas, jo skundas dėl judėjimo laisvės suvaržymo buvo atmestas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų