Pereiti į pagrindinį turinį

Gera būti europarlamentaru

2009-02-23 09:00
Gera būti europarlamentaru
Gera būti europarlamentaru / "Reuters" nuotr. Galimybės: taupus ir apsukrus Europos Parlamento deputatas po vienos kadencijos gali turtingai gyventi net nedirbdamas.

Europos Parlamento nariai turi galimybę tapti milijonieriais vos per vieną kadenciją. Tuo įsitikino skandalingą žinią paskelbęs "The Sunday Times" žurnalistas.

Padeda padėjėjai

Penkių metų kadencijos, turint galvoje mandato suteikiamas galimybes ir skirtą finansavimą, anot Jonathano Oliverio, praturtėti visai pakanka. Žurnalistas savo straipsnyje mini auditorių atliktą analizę, kurioje pateikiami atskleisti nesąžiningos deputatų veiklos faktai.

Mokesčių mokėtojų pinigai, kaip teigiama, plaunami įvairiai. Vienas paprasčiausių, anot žurnalisto, algų mokėjimas padėjėjams. Buhalterijos įrašų apie išmokas kartais tiesiog nėra.

Ar tie pinigai lieka padėjėjams, ar jie juos iš dalies grąžina deputatams, matyt, priklauso nuo aplinkybių. Juk pas kai kuriuos deputatus gali įsidarbinti ir jų giminaičiai. Tas pats ir su premijomis. Kartais, anot "The Sunday Times", išmokomos iki pusantro atlyginimo dydžio siekiančios premijos. Per metus – apie 203 tūkst. eurų (maždaug 700 tūkst. litų).

Juodoji buhalterija

92 puslapių dokumente, kurį parengė Robertas Galvinas, vadovaujantis Vidaus audito skyriui, taip pat rašoma: "Išmokų gavo asmenys, kurie nėra akredituoti darbui Europos Parlamente. Buvo mokėta ir įmonėms, kurios nevykdė jokios su Europos Parlamento darbu susijusios veiklos. Deputatų padėjėjai metų gale gaudavo iki 19,5 karto mėnesio atlyginimą viršijančias premijas. Taip siekta išnaudoti visus likusius Europos Parlamento narių biudžete pinigus. O vienas parlamentaras įtariamas išmokėjęs visus jo komandai skirtus 700 tūkst. litų vienam asmeniui. Manoma, kad šis asmuo yra politiko giminaitis."

Aprašyta ir neskaidri partijų buhalterija. Pasirodė, kad kai kurie deputatai mokėjo neva už sekretoriaus paslaugas. "Iš tikrųjų, mokėta politikams, kurie priklauso tai pačiai, kaip ir europarlamentaras, politinei partijai, – rašoma ataskaitoje. – Kai kurios partijos gavo tiesiogines išmokas į savo sąskaitas."

Per metus – milijonas

Savęs nepamiršta ir Europos Parlamente jau apsitrynę padėjėjai. Jie sugeba kartais gauti ir dvigubus atlyginimus ir iš darbą jau paliekančio deputato, ir iš naujojo.

Pinigai dar plaunami nuomojantis pigesnį bustą, išlaikant biurą kilmės valstybėje, išleidžiant pinigus kanceliarinėms reikmėms, reprezentaciniams fondams ir t. t. Iš viso, anot "The Sunday Times", per savo kadenciją vien tokioms išlaidoms  Europos Parlamento narys gali"sutaupyti" iki 0,5 mln. eurų (apie 1,7 mln. litų). Kasmet gaunantis virš 1,34 mln. litų pinigų, deputatas per savo 5 metų kadenciją nesunkiai sukaupia įpūdingus turtus.

Kaip savo ataskaitoje teigia R.Galvinas, piktnaudžiaujama savo padėtimi ganėtinai dažnai. "Kartais aiškiai matyti, kad išmokų dydis tiesiog negali būti pateisintas realiu padėjėjo darbu, bet taip daroma", – rašoma dokumente. R.Galvinas perspėjo, kad tokie dalykai stato į pavojų Parlamento reputaciją ir netgi jo finansavimą bei veiklos teisėtumą.

Ataskaita buvo parengta remiantis tik 167-iomis išmokomis iš 4686, padarytų vien tik 2004 m. spalį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų