Pereiti į pagrindinį turinį

Ginče dėl ES biudžeto Lenkija ir Vengrija sulaukė Slovėnijos paramos

2020-11-18 09:49

Slovėnijos premjeras Janezas Janša trečiadienį išreiškė paramą Lenkijai ir Vengrijai, kurios vetavo ES biudžetą ir ekonomikos gaivinimo fondą dėl planų susieti ES valstybių narių finansavimą su teisės viršenybės principų laikymusi.

Janezas Janša
Janezas Janša / Scanpix nuotr.

„Kai kurios politinės grupės... atvirai grasina pasinaudoti šiuo instrumentu, kuris neteisingai buvo pavadintas „teisės viršenybe“, kad daugumos balsavimo būdu sudrausmintų atskiras ES valstybes nares“, – laiške Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkui Charles'iui Micheliui, kuris buvo publikuotas vietos žiniasklaidoje, rašė J. Janša.

Pirmadienį Vengrija ir Lenkija blokavo ES 2021–2027 m. biudžetą ir ekonomikos gaivinimo fondą, kurių dydis iš viso siekia 1,8 trln. eurų. Šalys projektus blokuoti nusprendė dėl siūlomo mechanizmo, kuriuo lėšų skyrimas būtų susietas su tuo, kaip ES valstybės narės laikosi Bendrijos iškeltų teisės viršenybės ir žmogaus teisių apsaugos reikalavimų.

Nors Slovėnija pirmadienio balsavime pritarė ES biudžetui, J. Janša laiške tvirtino, kad politinei organizacijai nebūtų tinkama spręsti ginčų dėl teisės viršenybės.

„Teisės viršenybė reiškia, kad ginčus sprendžia nepriklausomas teismas, o ne politinė dauguma bet kurioje kitoje institucijoje. Mums reikia ES institucijų, kurios nesikištų į valstybių narių vidaus politikos nesutarimus“, – tikino J. Janša.

J. Janša yra artimas nacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininkas, kuris kartojo jo retoriką migrantų atžvilgiu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų